retete

Brioșe cu portocale și merișoare

Am să fiu tare anticlimatică  cu rețeta mea crăciunistică de brioșe cu portocale și merișoare. Nu mai am ce așteptări să vă întrețin, promițând că o să pice tare bine pe masa de Crăciun. Pentru că e clar c-am ratat momentul. Sunt un fel de brioșe ale Crăciunului trecut, iar lista glumelor cu brioșele mele so-last-year ar putea continua la nesfârșit.

Dar sunt chestiile ce le-am servit eu, alături de cozonac, în Ajun, la un grup de prieteno-colindători. Și evident că s-au topit de pe farfurii, căci altfel nu ne mai aflam acum în punctul în care eu împărtășeam rețeta și voi o citeați (sper eu din spatele ecranului!).

Am ales tare on pointe  aceste două arome/gusturi pentru Ajun și habar n-aveam că o să fie de succes. Iar, cu excepția faptului că mi s-au desumflat la ieșirea din cuptor (să fi fost pentru c-am rămas fără bicarbonat de copt și, deci, nu l-am mai adăugat? or făina?), au fost. De succes. Eu știu că aceste brioșe sunt un trend recurent pe blog și-n cuptorul nostru și sincer cred că al meu coleg de apartament s-a cam săturat să mânce orice sub formă de brioșă, dar el a fost cel care a spus, fără nicio presiune exterioară, că-s cele mai reușite brioșe ale mele. Eu tot rămân la ideea că nimic nu bate o brioșă cu Nutella, muah-ah-ah-ah-ha!

briosa

De ce ai nevoie la anu’ ca să-ți faci brioșele astea:

  •  115 grame unt, la temperatura camerei
  • 220 grame făină
  • 100 grame zahăr tos + 50 grame zahăr brun
  • 2 ouă, aduse din timp la temperatura camerei
  • 120 grame iaurt natural
  • 2 lingurițe de esență de vanilie + circa 30 ml suc de la portocale + alți 30 ml lapte 
  • coajă rasă de la două portocale
  • 100-150 grame de merișoare
  • 1 linguriță praf de copt, una de bicarbonat, o jumătate de linguriță de scorțișoară și o alta de sare

Cum ai să prepari, tot la anu’, brioșele astea, cele circa 24 care o să-ți iasă:

Ca la orice brioșe, începi prin a-ți încinge cuptorul la 200 de grade și prin a pregăti tava și hârtiuțele de copt. Dacă ai. Eu am cam făcut brioșele astea doar pentru c-aveam acele hârtiuțe tematice, sample din logica subsemnatei. 

Într-un prim castron îți amesteci ingredientele uscate: făina, sarea, scorțișoara,praful de copt și bicarbonatul.

Într-un alt castron vei pregăti ingredientele umede. Adică vei bate untul singur cu mixerul, cât să devină pufos. Apoi adaugi cele două tipuri de zahăr, ouăle, iaurtul, esența de vanilie și coaja de portocală, amestecând bine după fiecare dintre ele. În cele din urmă vei transfera ingredientele uscate peste cele umede, în porții mici, amestecând iar bine de tot cât să nu mai ai cocoloașe. Aici îți vei ajuta aluatul de brioșe cu lapte și suc de portocale cât să atingă textura aia de aluat de clătite, dar mai gros.

La final vei încorpora ușor merișoarele, chiar pudrate cu făină de dinainte, în speranța că la coacere nu se vor duce toate la fundul tăvii. Dar la mine au făcut-o, deci să nu ne punem mari speranțe. Au făcut-o chiar și cele pe care le-am adăugat la final, în fiecare căsuță de brioșă, individual.

Dar trecând peste acest mic eșec personal, am dat brioșele la copt, pentru circa 25 de minute, cât să prindă culoare frumoasă, dar să și treacă de testul scobitorii.

V-aștept în secțiunea de comentarii sau pe Facebook ca să-mi spuneți ce-ați mâncat bun de Crăciun, la nivel de prăjituri. Este foarte posibil ca eu să fi făcut o pasiune pentru cozonacii de la Boromir, eveniment care nu se petrece niciodată pentru că 1. eu nu mănânc cozonaci și 2. eu nu mănânc deserturi cumpărate. Revenind la acei cozonaci, este posibil să fi consumat 7-8 în vrem 6-7 zile. Deci cozonacii câștigă teren, Laura – kilograme.

♥ ♥ ♥

laura

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.