Merele. Eu mereu mi-am imaginat merele drept un fruct al toamnei. Adevărul este că mi-e foarte lene să caut pe Google să mă lămuresc în astă privință, dar mereu am alăturat ideea de culesul merelor cu lunile de toamnă și uite-așa se explică de ce mă laud eu cu brioșele mele – ediția de toamnă – adică cu mere.
Plus c-ar fi și argumentul că sub altă formă nu consum fructele astea, deci să fie brioșe și să fie cu mere. Și în mod normal – ar trebui să fie și cu nuci. Dar dacă te afli în pană de nuci în casă, dar totuși ai niște fulgi de migdale, așa ca mine – ești gata de treabă.
De ce ai nevoie:
- 2-3 mere Golden
- 250 ml ulei de floarea-soarelui
- 270 grame de zahăr tos
- 2 ouă
- 250 grame de făină
- 1/2 linguriță de scorțișoară, 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu, 1/8 linguriță nucșoară, 1/2 linguriță sare
- 150 grame de fulgi de migdale / orice alte nuci îți fac cu ochiul
Cum se fac:
Întâi trebuie să-ți încingi cuptorul la 180 de grade și să-ți pregătești tava pentru brioșe. Unge-o cu ulei/unt, tapeteaz-o cu făină sau aruncă în ea hârtiuțele decorative – cum am făcut eu – și scapi de pașii anteriori.
Acum e momentul să-ți amesteci ingredientele ”umede”. Adică bați uleiul cu zahărul și apoi adaugi ouăle, amestecând bine după fiecare dintre ele.
Separat îți pregătești într-un castron ingredientele ”uscate”. Făina, bicarbonatul, sarea, scorțișoara și nucșoara.
Curăță merele, spală-le bine și dă-le pe răzătoare, amestecându-le apoi cu fulgii de migdale. Și-acum că ai prea multe castroane întinse peste tot – e momentul să amesteci conținutul tuturor într-unul singur. Dacă amestecul ți-e prea uscat, ajută-te cu niște lapte ca să ajungi la textura aia de aluat de clătite, dar mai gros.
Împarte-ți aluatul în formele de brioșe și dă-le la copt pentru circa 30 de minute, întorcând tava pe la jumătatea timpului. Sunt niște brioșe care stau ceva mai mult la căldură, dar dacă vrei să fii sigur că s-au copt integral și nu mai ai aluat necopt – folosește-te de atotutila scobitoare ca să îți verifici producția.
știu c-am zis că-s brioșe de toamnă, dar n-am putut să nu scot de la naftalină farfuria mea de Crăciun.
Notă de final:
Pentru cei care știu ori ba, am primit cadou acest desen-portret cândva. În care sunt întruchipată drept domnișoara-brioșă. Pentru c-am copt ceva la viața mea. Și-apoi am și consumat altele câteva la viața mea. Și sincer vă spun, pe onoarea mea de domnișoară-brioșă, că brioșele astea cu mere au ieșit absolut delicios – dulci, dar nu prea dulci, caramelizate și perfect aromatizate.
N-ai nicio scuză să nu le faci și să nu postezi o fotografie pe pagina mea de Facebook sau folosind hashtagul #gatescmereuaici.
Ta-ta.