M-am jucat puțin cu doi zucchini ce-i aveam în frigider. Nu aveam idee ce să fac cu ei, dar insistam să fie ceva proaspăt, nu chiar copt, nu chiar fript, de asemenea zucchini-i să nu fie copți. Voiam multe și-am găsit o rețetă exact pe placul meu.
Ce am făcut eu se numea, în engleză, zucchini fine tart on a yogurt base crust. Sunt felii de zucchini pe un aluat subțirel și crocant, făcut cu iaurt și presărat cu susan. Și să nu uit – o cremă de brânză cu mentă între cele două. Mai proaspăt de-atât n-aveam cum să-mi prepar zucchini-i ăștia, parol.
De ce ai nevoie:
pentru aluat:
180 grame făină
120 grame de iaurt obișnuit, nu cu conținut redus de grăsime
60 grame unt rece, tăiat cubulețe
1/4 linguriță sare
1 linguriță de susanpentru umplutura de brânză:
70 grame de brânză sărată de capră
50 grame de cremă de brânză
un strop de lapte
4-5 frunze de mentă, tocateși doi zucchini + sare și piper + opțional cimbru
Cum se face:
Pregătești aluatul din făină, unt, iaurt și sare. Îl amesteci până s-a încorporat tot, îi dai forma unui disc și-l dai la frigider, neacoperit, vreo jumătate de oră.
Îți pregătești crema de brânză amestecând tot ce ai și ajustând cu lapte, dacă simți că are o consistență cam greu-de-întins-pe-pâine-sau-pe-aluatul-de-tartă. Nu uita de mentă, merge perfect cu brânză și zucchini.
După ce-a trecut jumătate de oră, îți întinzi aluatul sub orice formă vrei, a mea aducea a o pizza diformă aka orice pizza ce-am făcut eu vreodată, presari susanul și-l presezi în aluat cu ajutorul făcălețului. Aluatul tău trebuie să fie subțirel, încât să fie crocant la mâncat, deci trage de el cât de ține inima.
Poți să faci și niște margini aluatului, iar apoi îl dai la copt la orb, la 180 de grade, pentru vreo 25 de minute. La orb, adică acoperit cu o foaie de copt, peste care pui ceva cu greutate, încât aluatul să nu crească, să nu se bosumfle, să nu facă cocoloașe. Eu am pus o altă tăviță deasupra, în genere se folosesc boabe de fasole sau în cel mai rău caz – orez, dar mult orez.
Aluatul ți-e copt după 25 de minute, promit, iar acum e momentul să-l lași la răcit. Și în cele din urmă îl decorezi cu crema de brânză, zucchini tăiați felii subțiri, sare, piper și nițel ulei de măsline. Și cimbru, dacă ai. Eu am, muahaha.
As fresh as it gets, dragii mei! Vă aștept în secțiunea de comentarii sau cu fotografii pe social media, pe Instagram sau Facebook, la hashtagul #gatescmereuaici. Pe data viitoare! 🙂