retete

Prajitură Bundt Cake cu dovleac și cremă de mascarpone cu arțar

bundt cake cu dovleac si crema de mascarpone

Am copt vreo trei bundt cakes în decurs de câteva zile, iar ăsta cu dovleac și cremă de mascarpone mi-a rămas în minte și pe vârful limbii. Prăjitura am îmbogățit-o cu piure de dovleac copt și-o mână de condimente măcinate din ale toamnei: cuișoare, scorțișoară, nucșoară și five spice. Iar crema: ei bine, am îndulcit-o și aromat-o cu sirop bio de arțar și era practic un desert în sine, fără prăjitură, at all.

Ce ingrediente am folosit:

  • pentru prăjitură:
  • 400 grame dovleac copt, decojit, tras la blender
  • 350 grame făină albă
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/2 linguriță cuișoare măcinate
  • 1/4 linguriță five
  • 150 grame zahăr brun
  • 60 ml apă
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • pentru cremă:
  • 250 grame mascarpone
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 4 linguri sirop de arțar

Am pregătit întâi crema ca să o pot da ulterior la frigider: brânza mascarpone amestecată cu sucul de lămâie și siropul de arțar. Atât, la frigider pentru cât mai mult timp posibil înainte de a o adăuga la copt.

Pentru blatul de prăjitură am cernut într-un bol făina, sarea, praful de copt și bicarbonatul și am adăugat apoi zahărul și condimentele, amestecând bine.

Într-un castron separat, se amestecă ingredientele umede: piureul de dovleac, apa și uleiul de floarea soarelui. În amestecul acesta vine încorporat puțin câte puțin cel cu făină, până când se ajunge la un amestec omogen, un blat dens, dar umed.

Jumătate din acest amestec vine transferată în tava de bundt cake, bine unsă cu ulei în prealabil, iar apoi vine adăugată crema de mascarpone ca un strat intermediar.

bundt cake cu dovleac si crema de mascarpone2

Se completează cu restul de aluat, se întinde bine și se dă la copt, la 180 de grade Celsius, pentru 40-45 de minute. Prăjitura se lasă la răcit la temperatura camerei pentru încă 15-20 de minute și se poate servi apoi cu aceeași cremă de mascarpone și arțar.

Crema mea s-a absorbit destul de mult în aluat așa că data viitoare aș încerca-o cu o brânză mai tare – o cremă de brânză, la fel îndulcită cu arțar, cât să-și facă mai bine simțită prezența în prăjitură.

 

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.