E timpul pentru o nouă mărturisire. Colegul meu de apartament, omul cu care-mi împart câinele și întreținerea, este mare fan banane. Mănâncă banane zilnic, indiferent de sezon, indiferent de ce-i în trend, dincolo de fructele ce sunt în sezon. Comandă shake-uri cu banane, alege banana și când vine vorba de înghețată, când vine vorba de ciocolată, pe clătitele cu Nutella – whenever, wherever.
Așa că mi-a venit ușor, acum mulți ani, să-i dau o poreclă banana related. Dar până recent, dar foarte recent, nu mi-a trecut prin cap să-i și fac lucruri bune, acasă, homemade, cu banana în rol principal. That’s it, am zis-o și pe-asta, make all the fun you want.
Așa că i-am copt o prăjitură cu ajutorul căreia am reușit, efectiv, să reconsolidez relația noastră.
Cu:
- 3 banane
- 60 grame unt
- 150 grame zahăr brun
- 1 linguriță de praf de scorțișoară
- 200 grame făină
- un plic de praf de copt
- 100 grame de zahăr tos
- 1/2 linguriță de sare
- 3 ouă, gălbenușurile și albușurile separate
- 70 ml suc de mere
- 1 linguriță de esență de vanilie
- (alte) 110 grame unt, topit, răcit ușor la temperatura camerei
Cum:
Prăjitura asta începe cu o tavă unsă bine de tot cu unt, la baza căreia mi-am pus jumătățile de banane, feliate pe lungime. Și-am trecut apoi să prepar un caramel în care să-mi scald bananele. Pe aragaz, într-o crăticioară mică, am topit untul, am adăugat zahărul brun și scorțișoara și le-am gătit împreună, pe foc mediu spre mic, până când zahărul s-a topit integral și amestecul semăna cu un caramel în care cu greu te abții să nu-ți bagi degetul.
Nu m-am abținut, m-am ars, m-am învățat minte, am turnat apoi caramelul peste banane, în tavă, așa cum trebuia să fac în primul rând.
Am trecut la prepararea aluatului pentru prăjitură. Într-un prim bol, am cernut făina, am adăugat praful de copt, sarea și zahărul. Într-un al doilea bol, cu mixerul, am bătut gălbenușurile de ou până când au devenit de-o culoare galben deschis. Cu mixerul pe viteză mică, am adăugat sucul de mere, vanilia și untul topil și-am amestecat până ce s-au combinat toate.
În bolul cu ingredientele lichide am incorporat încet amestecul de făină, zahăr și sare. Mi-am adus aminte apoi c-am ignorat albușurile – așa că le-am pus și pe ele la treabă, la mixer, până când au format o spumă tare care, știți voi, nu curge din castron dacă e să-l întorci deasupra capului. Și spuma asta de albușuri am incorporat-o și pe ea în aluatul meu, ușor, cu o spatulă, dinspre margini spre interior, cât să păstrez cât mai mult din aer în viitoarea mea prăjitură.
Mai departe bănuiesc că știți – aluatul l-am turnat peste banane și-am dat prăjitura la copt – la 200 de grade Celsius – pentru o jumătate de oră. Când am văzut-o rumenă în obraji, am scos-o, am lăsat-o nițel la răcit și-am și trecut la răsturnat. Mă temeam că o să mi se lipească grav caramelul de tavă și iar avem o prăjitură de mâncat cu furculița, cuțitul și poate foarfeca direct din tavă.
Dar de unde, domle?! A ieșit divină, caramelicioasă și adorabilă. Și ne-am apucat s-o tăiem și să molfăim deasupra ei ca niște banana addicts ce-au recidivat. Vă doresc și eu astfel de descoperiri dulci pe-acasă.
♥ ♥ ♥ & more banana desserts to come,
2 Comments