Mi-a sărit muștarul zilele trecute văzând că mi se veștejește rubarba pe masă. Așa c-am decis să fac muștar din ea. Asta a fost ca să îmi iau revanșa pentru toate rețetele dulci în care am băgat-o, mai deloc folosindu-i aciditatea în ajutorul meu.
De bine, de rău, tot cu căpșuni mi-am ajutat muștarul de rubarbă, dar am obținut un sos de inspirație muștăroasă bun de acompaniat pulpe de pui la grill sau o ceafă sănătoasă de porc. Rețeta, nițel mai jos.
Pentru un borcan de 250 ml de muștar, ai nevoie de:
- 400 grame de rubarbă, tocată rondele
- 2 linguri de muștar pudră
- 1 lingură de muștar boabe
- 80 ml oțet de vin roșu
- o ceapă mare, tocată mărunt
- doi căței de usturoi, tocați și ei
- 200 grame de căpșuni, tăiate felii
- două linguri de miere
Iar rețeta constă în a le pune pe toate, minus mierea, într-o crăticioară înaltă, pe foc mediu. După ce căpșunile și-au lăsat sucul, ceapa s-a topit, iar rubarba s-a înmuiat bine, circa 20 de minute mai târziu, amestecul pentru muștar trece la blender. Blitz blitz. La final, înainte de a turna muștarul în borcănel, am mai adăugat o linguriță de boabe de muștar pentru cranț și mierea pentru puțină dulceață.
Dacă nu-ți place muștarul dulce, sari cu totul peste miere sau chiar poți adăuga fulgi de chili ca să-l transformi într-un sos picant. L-am lăsat la răcit și apoi l-am transferat la frigider. Nu-s eu expertă, dar mai mult de 3-4 săptămâni n-o să-l țin. Așa că să vină pulpițele de pui să îi țină de urât muștarului meu roz și parfumat.
♥ ♥ ♥ & going homemade,