retete

Chili cu bacon și cartofi dulci

chili bacon cartofi dulci

Cine face chili în plină vară? Eu! De ce fac chili când e destul de picantă vremea de-afară încât să nu mai cauți și-altceva să te încălzească? Pentru că e cu bacon și cartofi dulci.

Acum, drept să spun, prea multe chili-uri nu am făcut. Înafară de unul vegetarian care mai că nu se pune. Dar am redresat-o la începutul lunii cu un chili gras și gustos și mi-am spălat păcatele față de Mexic, dar m-am umplut de alte păcate lumești care-au provenit din gemetele pe care le-am scos cât am mâncat such called chili.

Dacă-ți face cu ochiul, ai nevoie de:

  • o ceapă mare, tocată grosier
  • 3-4 cartofi dulci, mărime medie, curățați și tăiați cuburi de circa 2 cm
  • 250 grame cuburi bacon ( sau mult mai mult de-atât, eu nu te judec )
  • un kilogram de carne tocată amestec de porc + vită
  • 300 ml apă
  • un mix de condimente care ție-ți sună a bune pentru chili: eu am folosit paprika, cayenne, chimion, sare, fulgi de chilli, scorțișoară, oregano și pudră de usturoi.

condimente

  • o salată creață (don’t ask why)
  • pentru servit am avut pătrunjel proaspăt, o limetă, o ceapă roșie tocată și avocado

M-am ocupat întâi de bacon, doar e răsfățatul casei. L-am prăjit puțin în grăsimea-i proprie, într-o tigaie adâncă, cât să devină crispy & lovely și apoi l-am lăsat deoparte, pe o hârtie tapetată cu șervețel.

În grăsimea rămasă de la bacon am trântit ceapa și cartofii dulci și i-am gătit la foc mediu pentru circa 15 minute, moment în care i-am scos și pe ei din joc indiferent că nu erau încă gătiți suficient.

Tigaia mea a rămas iar goală, dar am suplimentat cu o lingură de ulei de floarea-soarelui și am adăugat carnea tocată la foc. Am gătit-o suficient cât să fie pătrunsă puțin și să-și schimbe culoarea din roz într-un alb ciudat. Toate condimentele ce mi-au picat la îndemână – inclusiv scorțișoara care merge bine bine cu carnea – le-am amestecat între ele și apoi le-am adăugat cărnii tocate. Am adăugat apoi apa și-am readus la foc cartofii dulci și ceapa, lăsând totul să se gătească la foc mic. Din momentul acesta chili-ul stă la bolborosit și adunat arome, așa că-l poți lăsa acolo chiar și o oră.

chili bacon cartofi dulci

După acea circa o oră, l-am gustat, l-am potrivit cu bacon, am tocat și-o salată creață și-am adus-o în tigaie și pe ea și-am trecut la servit. Cu pătrunjel, cu lime și avocado. Foarte scos din cărți. Dar foarte bune lucruri de mers mână în mână cu chili-ul meu gras și divin. Recomand. Și vara și iarna. Dar mai ales când lovește pofta.

♥ ♥ ♥ & real chilis call for real meat,

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.