retete

Tahini făcut acasă. Tips & tricks

Știți c-am făcut salata aia verde cu varză și broccoli și linte, nu? Și-am făcut pentru ea un dressing folosind tahini drept bază. Și tahini-ul mi l-am făcut acasă căci, sincer, aveam și susanul, aveam și robotul, aveam și uleiul de măsline, dar n-aveam chef să ies să chiar cumpăr un borcan de tahini. Așa c-am devenit practică.

Și-n timp ce celelalte se găteau pe-acolo, am început să citesc repejor niște tips & trick și-am adunat câteva aici și pentru voi:

  • susan și un ulei neutru la gust, asta-i tot ce-ți trebuie ca să-ți faci tahini acasă ca apoi să-ți faci și humus acasă.
  • un ulei neutru la gust și la îndemâna noastră este cel ultravirgin de măsline, căci uleiul de susan nu-l găsești chiar la orice colț
  • susanul trebuie prăjit într-o cratiță curată, iar ochii n-au de ce să părăsească perimetrul de lucru: susanul trece de la perfect prăjit la ars ăntr-o milisecundă.
  • dacă vrei ca pasta ta tahini să fie mai cremoasă, pasează susanul la robot fără a adăuga din start uleiul de măsline pâna ce-ți ajunge la consistența dorită
  • tahini-ul mai gros, cu mai multă textură, este cel preferat pentru humus
  • nu uita să adaugi și-un praf de sare căci are și tahini-ul nevoie de sarea din bucate
  • pasta se poate păstra într-un borcănaș și poate fi folosită luni bune la rând înainte să expire
  • uleiul din tahini se va separa de pasta de susan la fel ca și-n cazul untului de arahide; ca să-l amesteci ușor, înclină borcanul în lateral și încorporează pasta înapoi în ulei

Cum am făcut propriu-zis acest tahini: Am folosit circa 200 de grame de susan, semințe pe care le-am pus într-o crăticioară, la prăjit. Le-am amestecat în permanență și în 3 minute au fost suficient de aurii pentru gustul meu. Le-am transferat apoi într-un pahar gradat înalt și-am pus blenderul vertical pe ele, transformându-le într-o pastă foarte fină – doar urma să o folosesc la o salată. Am adăugat deasupra sarea și patru linguri de ulei de măsline și-am amestecat cu religiozitate până când a ajuns să semene a tahini. Și mai și avea gust de tahini. Succes pe toate planurile, am tras două-trei poze și-am plecat mai departe că mi se ardea broccoliul în cuptor, vorba fie între noi.

♥ ♥ ♥

laura.jpg

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.