Am poposit de curând iar la mama acasă, să recuperăm pentru sărbătorile pe care n-am apucat să le facem împreună. Lucru care presupune c-am recuperat și la nivel de mâncare, căci s-a lăsat cu cârnați, șampanii (la plural!?), mese în familie, deserturi bogate și, printre altele, o tură de langoși într-o după-amiază leneșă.
O după-amiază leneșă se desfășoară cu mine, în pijamale, savurând o cafea, în timp ce mama face ceva bun și rapid, ceva cu propria ei rețetă, ca să băgăm toți sub gușă cam pe când s-a terminat și cafeaua aia. Și s-a întâmplat astfel tura asta de langoși, majoritatea cu brânză și mărar, unii fără mărar și alții fără de niciuna. Și-am documentat de pe margine toată chestia asta, știind că n-are rost s-o mai țin pe mama doar pentru mine. Cel puțin nu la nivel de rețete.
De ce ai nevoie:
- pentru cocă:
- 600 grame făină
- 1 pliculeț de praf de copt
- 1 linguriță de sare și una de zahăr
- 1 lingură plină de untură
- 200 ml de apă călduță
- pentru umplutură:
- 500 grame de brânză dulce + 500 grame brânză grasă de vaci
- 1 ou + un albuș extra
- sare
- o mână plină de mărar tocat
- + ulei de floarea soarelui pentru prăjit
Cum se face:
Coca se face amestecând făina cu praful de copt (care de altfel poate fi înlocuit cu bicarbonat de sodiu și puțin oțet), sarea și zahărul, la care se adaugă apa călduță. Trebuie frământată bine, ajustată cu făină, dacă e încă lipicioasă, până când devine un întreg și nu mai rămân urme pe marginea castronului. Trebuie să-ți iasă un aluat nelipicios și bine închegat, de ăla de care ți-e drag să-l folosești.
Separat îți pregătești umplutura cu ingredientele pe care le-am folosit și nou sau orice combinație ți-e pe plac, numărând aici usturoi sau brânză cu mucegai la cele sărate sau Nutella ori vișine din compot la cele dulci. Sorta dulci.
Aluatul îl vei lucra mai departe la temperatura bucătăriei, evitând să-l lași la aer rece. Deci închide geamurile, rulează-ți mânecile și treci și rupe bile de aluat cât le cuprinzi în pumn. Pe fiecare dintre ele o vei rula cu sucitorul, fără a mai adăuga făină la treabă, și o vei umple cu ceva bun. Evident că la noi a fost vorba de brânză cu #mărar.
Umplutura o vei poziționa pe jumătate din aluat, urmând să închizi langoșii cu cealaltă jumătate de aluat rămas. Nu uita să-i sigilezi bine cu furculița, cu degetele, cu tehnica mea – inspirată de wontons-urile chinezești, numai să fie bine închise și să nu te trezești cu treburi scurgându-se în uleiul încins.
Apropos de ulei, încinge-l într-o tigaie și pune langoșii la prăjit, câte doi, cât să nu scazi temperatura uleiului, întorcându-i la 3-4 minute distanță. Când au ajuns la culoarea aia aurie mult dorită, vor fi gătiți și-n interior și se va coace bine și oul din umplutura cu brânză.
Repetă procedeul de 7-8 ori, căci îți vor rezulta cam 16 langoși și, pe când te-ai săturat, servește-te cu o bunătate de langoș și nițel usturoi și viața va fi mai bună. Cam ca la mama mea în bucătărie. Unde mereu e bine și kilogramele strigă adunarea!!
♥ ♥ ♥