Plăcinta mea țărănească care tare seamănă cu harta României, neintenționat, promit!, s-a petrecut într-o după-amiază de noiembrie în care-mi doream confort food. N-a fost exact definiția unui astfel de preparat, dar a mers la suflet și a făcut-o asta mai multe zile la rând.
La rețetă am ajuns apelând la Good Food-ul de octombrie. Eu îmi cumpăr cu religiozitate revista și-o și citesc cu aceeași religiozitate în metrou, pe stradă, oriunde, dar n-am mai ajuns de ceva vreme să și reproduc ceva ce-am întâlnit prin ea. Dar am fost vândută de secțiunea în care fetele de la Good Food (Mazi și Oana) au încercat să ne convingă să gătim mai mult ficățeii #pentrucăsuntbuni. Poveste ce mi-o tot vinde doctorul de familie #pentrucăsuntanemică.
Să n-o mai lungim, să trecem la treabă căci și-așa durează multișor să duci plăcinta asta la bun sfârșit.
De ce ai nevoie / de ce-am avut eu nevoie ca să-mi iasă faină:
- pentru umplutură:
- 500 grame de carne tocată de vită
- 500 grame ficăței de pui
- 500 ml supă de vită/pui
- o ceapă mare-mare tocată fin, doi morcovi – executați la fel, 5-6 tulpini de țelină Apio – idem
- nițel ulei de măsline, două frunze de dafin, cimbru uscat, sare + piper
- 300 ml pastă de tomate și două-trei linguri de sos Worcestershire
- pentru topping:
- 1 kilograme de cartofi
- 50 grame unt, 100 ml lapte
- o mână de brânză cheddar rasă
- pătrunjel proaspăt
Cum se face:
Întâi și-ntâi pregătim umplutura pentru plăcintă, ținând cont că toppingul de cartofi vine pregătit cu circa jumătate de oră înainte să dai treaba la cuptor.
Acum că știi cât de cât la ce te înhami, începi să-ți pregătești legumele. Ceapa, morcovii și țelina vin bine-bine tocate sau chiar date pe răzătoare dacă te simți capabil.
Separat spală bine ficatul, curăță-l de venișoare și zgârciuri și taie-l în bucățele micuțe.
Gata? La foc. Într-o cratiță mare pune 2-3 linguri de ulei de măsline și călește-ți carnea tocată pentru circa 10 minute. Aruncă apoi și ficatul și mai lasă-le la gătit pentru alte 5-6 minute. Acum poți scoate carnea într-un castron și în aceeași cratiță plină de gust și chestii prinse de fund vei căli și legumele pentru 10 minute. Degresează oala cu supă și adaugă înapoi carnea. Acum e momentul bun să adaugi și condimentele, cimbrul și dafinul, pasta de tomate și sosul Worcestershire.
Tocana de mai sus trebuie ținută la foc mic pentru vreo oră și jumătate, cu-amestecare-atentă, să se gătească bine și să prindă toate aromele ce i le-ai intenționat. Nu uita să pui o oală cu apă la fiert și să-ți fiebi cartofii în bucăți relativ mici – așa termini mai repede. În circa 20-25 de minute vei avea cartofii fierți și îi vei transforma într-un piure fin cu ajutorul laptelui și-al untului. Nu uita de sare, mereu ignorată la piureuri.
Sărim în timp și-avem gata tocana și piureul. Încingem cuptorul la 190 de grade Celsius și-alegem un vas termorezistent care să facă față cantității mari de carne + cartofi și-așezăm ca atare plăcinta – amestecul de carne jos, acoperit de toppingul de cartofi, presărat cu cheddar ras și frunze de pătrunjel rupte/tocate.
În circa 40 de minute plăcinta ta se va rumeni frumușel, va bolborosi nițel și-ți vei da seama că e timpul să ataci.
Trage-i o poză de mai reziști și spune-mi și mie cum ți-a ieșit. Pe pagina noastră de Facebook.
♥ ♥ ♥