retete

Seria Halloween: Mere caramelizate cu fulgi de migdale

Am făcut ieri prima mea tură de mere caramelizate, cu bunele și relele unei prime ture de așa ceva. Am învățat pe parcurs că te poți opări nițel dacă operezi caramel încins, de altfel că treaba asta se răcește complet doar în frigider, nu și la temperatura camerei și unele detalii tehnice care-au mers prost. Dar de-asta sunt eu aici – ca să greșesc în bucătărie și să pasez mai departe varianta corectă pentru aceste mere care-mi aduc aminte de târgurile și festivalurile la care mergeam în oraș când eram mică.

Și am să includ rețeta asta la seria Halloween pentru că americanii o fac. Și plusez cu fulgi de migdale.

Disclaimer: Merele sunt efectiv caramelizate cu caramel – fondante de caramel – nu cu zahăr caramelizat, deci șansele să-ți spargi dinții sunt considerabil reduse.

De ce ai nevoie:

SAMSUNG CSC

  • 5-6 mere ”Ionatan”, pentru că-s acrișoare și completează bine dulceața caramelelor
  • 200 grame de caramele 
  • fulgi de migdale, opțional – eu am folosit vreo circa 200 de grame
  • o lingură de apă, o linguriță esență de vanilie
  • crenguțe, vreascuri, bețe pentru frigărui, ceva în ce să înfigi merele

Cum se face:

Am început prin a-mi spăla bine merele și a-mi desface caramelele care erau învelite individual. Și mult a mai durat și ce m-am mai plictisit. Acum e momentul să scoți și cozile merelor și să-ți înfingi crenguțele în vârf, să aducă măcar a Halloween. Să aducă a merele otrăvite din povești cu un soi de capăt de măturoi înfipt în cap. Până aici mă duce inspirația.

Apoi am pus caramelele într-un castron, am adăugat apa și vanilia și le-am dat la microunde, în sesiuni de câte maxim 30 de secunde, amestecând de fiecare dată ca să ajut caramelul să se topească și să accepte apa.

Odată ce-am gătat caramelul, mi-am făcut o mică stație de asamblat, cu mere, caramelul mai sus menționat, fulgii de migdale și o farfurie acoperită cu foaie de copt, unde vei așeza minunățiile după ce le-ai tăvălit prin tot ce e bun și frumos.

SAMSUNG CSC

(tot ce e bun și frumos)

Și treci la treabă: rotești merele în caramel, le dai prin fulgii de migdale sau orice alte nuci simpatice ai prin casă și le pui la răcit după ce ești mulțumit. La răcit, la frigider, subliniez. Eu am mai stat o jumătate de oră cu aparatul de fotografiat în jurul lor, deci am pierdut startul. Dar tu nu te lăsa impresionat de caramelul ăla frumos și aruncă-le la rece, departe de ochii calzi care nu vor lăsa tot ce e bun și frumos să șadă la locul potrivit.

SAMSUNG CSC

(Foto) de mai sus face cât o mie de cuvinte de laudă, așa că încearcă-le. Sunt prea ușor de făcut și mult prea gustoase pentru munca ce-o bagi în ele ca să n-o faci. Și după ce-o faci, te aștept pe hashtagul #gatescmereuaici ca să bârfim despre mâncare și tot ce e bun și frumos. 

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.