Bună! Numele meu este Laura și sunt ușor dependentă de ceapă și usturoi. În special de ceapă. Și fiindcă am un blog unde-mi împărtășesc experimentele din bucătărie, hai să facem un episod cu experimentul plin de ceapă.
Rețeta asta am găsit-o la băieții de la Sorted Food și m-a bântuit până am ajuns la casa de la supermarket, cu borcanul de anșoa în coș.
E o tartă aperitiv, dulce-sărată, de inspirație franțuzească, exact ce mă așteptam să fie după ce-am ”vizualizat” rețeta pe YouTube. Iar colegul de apartament s-a arătat foarte interesat de ea și foarte mulțumit după ce a gustat-o, deși nu e mare amator de alimente care-ți strică respirația proaspătă. ~rolling eyes~
De ce ai nevoie:
4 cepe mari / 5 cepe medii / multe-multe cepe mici
aluat foietaj
50 grame anșoa
2 linguri de zahăr și 3 linguri de oțet balsamic
puțin ulei pentru caramelizat ceapa, sare + piper, cimbru uscat, o mână de pătrunjel tocat
Cum se face:
Scoți aluatul de la congelator ca să aibă timp să se dezghețe puțin și să fie maleabil. Te apuci apoi de ceapă – o cureți și o tai julienne. O dai apoi la caramelizat, într-o crăticioară cu puțin ulei de floarea soarelui. O lași cinci minute să se înmoaie, cu capacul pus. Pui apoi cimbrul, condimentezi cu sare și piper și mai lași încă cinci minute să se gătească. Acum e momentul să adaugi zahărul, oțetul balsamic și pătrunjelul, urmând să guști să vezi dacă totul e pe placul tău.
Urmează să încingi cuptorul la 200 grade Celsius și să îți tai aluatul pe dimensiunea de care ai nevoie. Uite care-i șmecheria: în dreptunghiul de aluat foietaj îți vei lăsa o margine de circa un cm pe care o vei demarca cu un cuțit, ușor, cât să nu tai aluatul. Iar interiorul rămas îl vei străpunge cu furculița – pentru ca partea aia de aluat să nu crească la fel de mult ca și marginile.
cam așa
Acum plasezi ceapa caramelizată în interiorul dreptunghiului demarcat, ornezi cu anșoa după bunul plac, poate și măsline negre dacă ai la îndemână și dai treaba la cuptor pentru 20 de minute, pe o foaie de copt sau altă ”sculă” de ajutor pentru chestiile coapte. 🙂
cam așa arată, ta-daa!
Poftă! Dacă recreezi tarta acasă, spune-mi și mie cum ți-a ieșit, dacă s-a ridicat la nivelul așteptărilor sau încarcă o fotografie pe Instagram folosind hastagul #gatescmereuaici.
Hasta data viitoare! Weekend fain! 🙂