retete

Stir fry de pui cu varză chinezească

stir fry

Aveam în frigider o varză chinezească – din repertoriul legumelor pe care le cumpăr cu gândul că musai trebuie să le găsesc un rost în bucătărie. Nu-i pusesem încă gând rău, dar colegul de apartament îmi aducea aminte zilnic de ea .. <<Vezi că se strică salata aia!>> Deh, e clar că el nici nu știa cu ce se mănâncă alimentul, dar știa clar că-i vrea binele, că-l vrea în farfurie.

Așa că într-o seară în care eram înfometați am scos wokul și m-am pus pe tăiat chestii pentru un stir fry. Pui, ceapă, morvoci, usturoi și evident ”salata” – varza chinezească. A ieșit un stir fry aproape perfect, aromat, dulce de la ceapă, crocant, bref, și l-am servit cu un orez prăjit cu curry făcut tot pe loc.

Viața nu mai e la fel de incitantă când gătești la un singur ochi de aragaz, am dreptate?

De ce ai nevoie:

o varză chinezească
circa 400 grame de pulpe superioare de pui dezosate
doi morcovi
o ceapă mare-mare
3-4 căței usturoi
sare+piper, susan, nițel ulei vegetal + sos de soia + condimente asiatice, dacă-ți fac cu ochiul 😉

Cum se face:

Inițial trebuie să-ți pregătești toate ingredientele. E un mise en place  absolut necesar pentru că la wok trebuie să te miști repede, să ai ingredientele tăiate în dimensiuni similare pentru a se găti uniform și pentru a-și păstra forma și textura. Puiul – cubulețe de circa 1-2 cm, ceapa – tăiată julien, usturoiul – tocat nu foarte mărunt, morcovii – tăiați bastonașe subțiri, varza chinezească – tăiată fâșii.

Primul intrat în wokul încins cu puțin ulei este puiul, pe care-l condimentezi cu sare+piper, eu am adăugat și niște ghimbir și un amestec de condimente pentru pui de la Mega Image – le folosesc atât de des, oh Doamne! dar nu mi-e rușine. După ce puiul prinde culoare aurie, vin aruncate toate legumele tocate și deși inițial o să pară că dau pe-afară din wok – răbdare – o să scadă în volum imediat.

Le lași pe toate să se gătească cinci minute, la foc mare, adaugi sos de soia după gust, susanul cât să prindă culoare, ajustezi aromele și ești gata.

Serios, ești gata. E atât de ușor. Și la fel de bun. Wokul devine o salvare pentru mine, pentru noi, pentru serile în care suntem gata să punem mâna pe telefon și să inițiem o ”pizza party (insert day week) night”.

Dacă încerci varianta asta de stir fry, anunță-mă și pe mine cum ți-a ieșit sau încarcă o fotografie pe Instagram folosind hashtagul #gatescmereuaici. Să cucerim internetul, zic din nou! 🙂

laura logo

2 Comments

  1. Super tare reteta!De unde cumpar varza chinezeasca?Ti-am descoperit blogul cautand o reteta de budinca cu chia,dar am dat peste o gramada de retete interesante pe care trebuie sa le incerc:)Keep up the good taste;)

    1. Hei, merci pentru feedback-ul simpatic. De la Lidl am luat varza aia, dacă îmi aduc bine aminte. Te mai aștept în vizită

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.