retete

Tartă cu rubarbă și crumble de migdale

Luni am refăcut dulceața de anul trecut și mi-au rămas o mână bună de tulpini de rubarbă. Le-am pus inițial într-o vază. La mine în bucătărie toul intră în vază – de la flori, desigur, la noul set de polonice, la decorațiuni de Paște și uite, rubarbă.

Și-am vrut să fac altceva cu ea, să nu mai o mai cuplez mereu cu căpșuni. Și-am ajuns la rețeta asta. Nu e grea, dar nici ușoară. Și are nevoie de circa două ore din atenția ta. Dar merită toate două orele pe care ți le planifici să i le dedici.

De ce ai nevoie:

pentru BLAT: 225 grame făină, 110 grame unt, 80 grame zahăr, un ou mare și opțional lapte.

pentru UMPLUTURĂ: eu abia am atins 490 de grame cu rubarba mea spălată și tăiată, dar rețeta spune și sigur permitea până în 750 de grame de rubarbă; 150 grame zahăr; sucul de la o portocală mare.

pentru CRUMBLE: eu am făcut mult prea mult crumble pentru tarta mea, și da, l-am pus la copt de sine stătător și îl folosim ca snack these days pentru că e literally to die for, dar eu am să scriu aici cantitățile potrivite pentru tarta asta, ca să nu facem risipă: 1 linguriță de scorțișoară, 80 grame unt, 100 grame de făină de migdale / migdale măcinate, 100 grame de făină, 100 grame de zahăr. Opțional fulgi de migdale pentru decor. La mine nimic legat de migdale nu e opțional însă. 🙂

 

Am pregătit aluatul amestecând efectiv tot ce am (cu ocazia asta am folosit și zahărul pe care l-am romatizat cu păstăi de vanilie de ceva vreme, într-un borcan uitat din pantry) și am ajutat cu lapte la final ca să-l ajut să fie suficient de moale și maleabil. L-am așezat în forma de tartă și l-am copt ”la orb”. La 180 de grade, 20 de minute cu o folie de aluminiu deasupra și boabe de orez multe, ca să-l oprească să se umfle și alte 10 minute dup-aia, fără nimic on top.

SAMSUNG CSC

Am făcut cam în același timp și umplutura. Am tăiat rubarba, am aruncat-o într-o tăviță, am tăvălit-o cu zahărul și sucul de portocale și-am pus-o la cuptor concomitent cu blatul. Și-am uitat-o acolo, tot la cele 180 de grade, 40 de minute, amestecând când și când, deși n-a avut nevoie. La finalul celor 40 de minute, am scos-o afară și-am separat rubarba de sirop. P-ăla îl păstrez pentru o limonadă cu rubarbă, iată!

SAMSUNG CSC

Cât part 1 și part 2 se aflau la copt, am făcut crumble-ul. Am amestecat toate ingredientele și am mai ajustat cu făină ca să obțin textura aia sfărâmicioasă și nimic mai gras sau mai uscat.

SAMSUNG CSC

OK, acum asamblezi totul. Blatul e primul strat, iar peste el turnăm rubarba coaptă. La final sfărâmi cu mâna crumble-ul on top și ”asezonezi” cu fulgii de migdale. Sau pui o mână sănătoasă căci again – cu migdalele nu glumim.

Se mai dă preparatul iar la cuptor – eu ți-am zis să-ți rezervi aproape două ore pentru treaba asta – însă scădem temperatura pe la un 160 de grade și lăsăm treaba înăuntru cam 20 de minute. Sau până când crumble-ul e crunchy și fulgii de migdale încep să prindă culoare în obraji.

Mie mi-a plăcut foarte mult, dar asta și pentru că nu ai cum să dai greș când îmi servești ceva cu rubarbă și migdale. E o tartă demnă de whipped up la evenimente importante, parol! 🙂

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.