Hai să încheiem sezonul de cireșe cu bang. ”Bang, dieta ta e finished, asta-i o prăjitură de aia din care nu te poți opri până când nu te mai mai propti”. Am făcut prăjitura asta cu ciocolată albă și cireșe fără s-am habar cât de bine merg cele două împreună. Asta pentru că – sinceră să fiu – ambele mi se par niște ingrediente subtile, niciuna nu-are caracteristici pentru bang-ul de care vorbesc. Ei bine, ceva magic se petrece și iese o prăjitură bogată, deloc înecăcioasă și numai bine de dulce.
Ce ingrediente am folosit:
pentru prăjitură
- 150 grame zahăr
- 170 grame făină
- 170 grame unt, la temperatura camerei
- 3 ouă
- 350 grame cireșe, fără sâmburi
- 100 grame ciocolată albă
- 1 lg esență de vanilie
pentru glazură
- 100 grame ciocolată albă
- 140 grame mascarpone
Pentru blatul prăjiturii, am pus în mixer zahărul și untul și le-am bătut la viteză medie pentru 2-3 minute, până când am obținut o cremă omogenă de o culoare galben pal. Am adăugat apoi pe rând ouăle, continuând să amestec. Apoi, treptat, făina și, la final, esența de vanilie.
Cireșele, fără sâmburi, insist, le-am spălat bine și le-am amestecat cu două linguri de făină, lucru care ar trebui să ajute fructele să nu se lase la fundul prăjiturii în timp ce se coace. Separat, am tăiat ciocolata albă în bucăți micuțe, potrivite ca să le descoperi apoi în prăjitură.
Jumătate din cantitatea de cireșe și jumătate din cea de ciocolată le-am încorporat ușor în aluat, iar aluatul l-am turnat în forma de copt. Eu am folosit două tăvi mici de chec, dar poți folosi orice tavă pe care o folosești la prăjituri. Deasupra aluatului am adăugat restul de cireșe și restul de ciocolată, cât să mă asigur că o să am umplutură și la suprafața prăjiturii.
Am dat apoi tăvile la copt, la cuptorul încins la 180 de grade, pentru 40-45 de minute, până s-au copt frumos și m-am făcut cu două chec-uri aurii și dodoloațe. Le-am lăsat la răcit și-am trecut la glazura de ciocolată albă. Celelalte 100 de grame de ciocolată le-am topit la bain marie și le-am amestecat cu brânza mascarpone până am obținut probabil cea mai gustoasă glazură din câte am gustat vreodată. Tare posibil să rămână asta glazura mea favorită de-acum înainte.
Pe când s-a răcit prăjitura, am întins deasupra glazura și-am decorat cu extra cireșe. Întotdeauna am fost fan al prăjiturilor decorate cu cireșe, codițe inclusiv. Niște chipeșenii, nu alta.