
Înainte să mă ia valul cu rubarba și căpșunile, planificasem să fac și ceva savory cu rubarba asta. Și-am și făcut un curry cu linte și cartofi dulci, dar nu mi-am adus aminte de rețetă și nici de fotografiile din aparat decât sâmbătă, când eram la cumpărături și literally mi-a picat fisa lângă lădița cu rubarbă.
Așa că dacă mai găsești rubarbă-n piață, n-ai nicio scuză să nu dregi o porție de curry și să rămâi impresionat de cât de ușoară și satisfăcătoare e treaba asta. Căci câteodată, în viață, ai nevoie ca lucrurile să fie ușoare și just about satisfactory.
De ce-ai nevoie pentru patru porții de curry cu linte, rubarbă și cartofi dulci:
- un cartof dulce mare-spre-foarte-mare
- 200 grame linte verde
- circa 800 ml apă
- 2 tulpini de rubarbă, tocate mărunțel
- un ardei roșu, tocat mărunt
- 500 grame spanac gătit
- puțin ulei de măsline
- fulgi de chilli
- praf de ghimbir
- o lingură de semințe de muștar
- o lingură de zahăr brun
- o lingură de praf de chimion
- sare după gust (multăăăă!)
Cum prepari cele patru porții de curry cu linte, rubarbă și cartofi dulci:
Trebuie să-ți gătești întâi lintea și cartoful dulce. Lintea o pui la fiert în apă cu câteva frunze de dafin. După ce fierbe, reduci focul la mic și lași lintea să se gătească încă jumptate de oră, până când e bine fiartă, dar nu se destramă. Apa o să-ți scadă pe parcurs, deci fii cu ochii pe linte și mai adaugă apă dacă observi că ai rămas pe sec și ți se prinde lintea de fundul cratiței. La final, o scurgi de apă și-o lași deoparte.
Trebuie gătit și cartoful dulce. Eu l-am învelit în folie de aluminiu și l-am dat la cuptor, la 200 de grade, pentru circa 25 de minute. Îmi place că s-a copt bine și l-am putut scoate ușor din coajă, iar aroma lui și zahărul ce-l conține l-au dus așa, la nivel de caramel natural la care îngerii gastronomici cântă hallelujah.
După ce-am avut totul gătit și tăiat cubulețe, m-am mutat iar la aragaz, într-o cratiță largă. Și-am pus la sotat uleiul de măsline cu fulgii de chilli cu semințele de muștar, adăugând după circa un minut și chimionul. Am adăugat apoi ardeiul roși și rubarba și le-am sotat pentru alte 5-7 minute, cât să se înmoaie. A intrat în scenă apoi spanacul, lintea fiartă, cartoful dulce tăiat cuburi și lingura de zahăr brun.
Dat fiind că toate îmi erau deja gătite, am mai potrivit mâncarea de sare și după două-trei minute am și stins focul. Și mi-a ieșit acest curry simplu și vegetarian pe care l-aș fi servit cu orez sălbatic, dar pe care l-am consumat în cele din urmă gol din cauza lintei și-a cartofului. Avea tot ce-i trebuie și nu era nevoie să ne complicăm. Dacă ai vreo sugestie în ce să mai folosesc rubarba înafara deserturile, please join in cu un comentariu.
♥ ♥ ♥ and savory rubarbă,
Pe mine m-au atras si aceste doua retete, dar am ratat in doua ture rubarba de la kaufland si am renuntat.
http://www.goodfood.ro/reteta/salata-cu-rubarba-fasole-verde-si-migdale-145.html
http://www.goodfood.ro/reteta/somon-usor-afumat-cu-portocale-si-salata-de-rubarba-156364.html
Mvai. Aia cu somon m-a stârnit! Orice cu somon are efectul ăsta asupra mea. 😛