„After all the trouble you go to, you get about as much actual „food” out of eating an artichoke as you would from licking 30 or 40 postage stamps.”
– Miss Piggy
M-au tot tentat anghinarele văzute în Lidl în ultimele săptămâni și-am cedat. Chiar dacă știam deja citatul ăsta din Miss Piggy. În sensul că e atâta bătaie de cap cu ele și nu obții mare lucru. Dar au învins imaginile din mintea mea cu anghinarea la cuptor și diferite sosuri de servit pe lângă.
Despre anghinare ar fi multe de spus și multe sfaturi de luat în considerare când le gătești, dar dacă te decizi să le dai la cuptor ca și mine, iată ce trebuie să știi. Trebuie să ai grijă la frunze căci înțeapă, trebuie să pui jumătățile în apă rece sau să le stropești repede cu lămâie căci oxidează și poți să le tai coada dacă nu ai de gând s-o consumi. Dar încă nu-s expert în anghinare, deci revin după 20-30 de rețete cu impresii bine documentate, deh.
De ce-ai nevoie pentru anghinare la cuptor:
- două bucăți de anghinare
- o jumătate de lămâie
- trei-patru linguri de ulei de măsline
- sare, piper
- 6-7 căței de usturoi
- o mână de pătrunjel
- două linguri de smântână
Cum se prepară:
Încingi cuptorul la 200 de grade și te pui să tai anghinarea în jumătăți, stropindu-le imediat cu sucul de la lămâie. Stropește apoi și uleiul de măsline, atât pe fața cu tăietura, cât și pe exterior. Condimentează-le cu sare și piper, poate strecori chiar și usturoi între frunze, dacă ai chef, și dă-le la cuptor, cu fața tăiată în sus, pentru 40-50 de minute. Anghinarea o să fie gătită în momentul în care frunzele s-au înmuiat și pot fi ușor străpunse cu un cuțit.
Cât timp stă treaba la cuptor, pregătește-ți o vinegretă sau un sos în care să înmoi frunzele de la anghinare, să simți totuși că mesteci ceva. Eu am făcut un aioli cu usturoiul dat la robot, sare, piper și smântână. Ca să fie un aioli mai aproape de autentic, am adăugat și o mână de pătrunjel în robot pe ultima sută de metri. Și sinceră să fiu, sosul a fost mai mult decât aveam nevoie la anghinare și l-am servit și lângă scăricica de porc ce-am băgat-o dup-aia la cuptor.
First impression: Ni s-au părut asemănătoare la gust cu ciupercile, clar au ceva earthy în ce le privește aroma. Însă sunt tare puține la consum, sunt doar o fiță de-o seară.
Dar nu mă cramponez la prima impresie, am de gând să fac și-un risotto cu anghinare, o tartă sărată poate sau chiar un dip pentru nachos. The world is my pickle!
Tu în ce formă consumi anghinarea? Lemme know.
♥ ♥ ♥