Temperaturile au scăzut brusc zilele astea și-am decis să fac un chili vegetarian – cu suficient de mult chilli încât să-mi încălzească sufletul, dar și membrele reci din cauza circulației proaste a sângelui.
Și-am avut parte de mult noroc-al-începătorului-care-face-chili căci mi-a ieșit prea bun din prima. Și ca să îmi păstrez proporțiile bune pentru alte viitoare repetiții ale acestui chili nu doar prea bun, dar și prea simplu de făcut, m-am gândit să trec repede pe blog rețeta.
De ce ai nevoie:
- trei tipuri de fasole la conservă – eu am ales fasole roșie, fasole albă și-un mix de boabe – fiecare câte 400 de grame
- un morcov mare și gras
- trei tulpini de țelină Apio
- doi căței de usturoi, doi-trei ardei chilli uscați sau proaspeți
- 500 ml suc de roșii
- sare, piper, piper cayenne, coriandru măcinat
Cum se face:
Cureți și speli morcovul și țelina și le tai relativ mărunt. Le arunci într-o cratiță cu un shot de ulei de floarea-soarelui și le lași să se înmoaie.
(poză demonstrativă – pentru că Internetul n-are suficiente imagini cu morcovi și țelină)
Cureți usturoiul și-l toci mărunt. Toci și ardeii chilli, eu am folosiți unii uscați aduși de un prieten din Spania căci știu că-și fac sigur treaba. Acum e momentul să desfaci și conservele de fasole și să pui boabele la stors.
După ce țelina și morocovul au început să prindă puțină culoare, aruncă usturoiul și chilli în cratiță, dă-le un minut cât să prindă viață și poți adăuga și boabele de fasole. Acum poți pune și sosul de roșii, dar și condimentele. Un praf generos de sare, dar ceva mai multă măsură la coriandru și cayenne pepper dacă vrei ca chili-ul tău să fie comestibil.
Lasă amestecul să fiarbă, iar dim momentul în care începe să bolborosească – mai lasă-l 20 de minute pe foc cât să scadă sosul. Nu uita să-l amesteci cu drag și spor căci e foarte posibil să ți se prindă de fundul cratiței. Dar în rest – cam atât, după alea 20 de minute te-ai făcut cu un chili de pomină – de pomină pe blog, parol! Servește-l cu orez sălbatic, pe toast sau de sine stătător, cu o lingură de smântână on top, cât să alinieze gusturile și stelele. Heh 🙂
Spune-mi dacă ai de gând să-l încerci și nu uita să împărtășești cu mine recreațiile tale pe marele net cu hashtagul #gatescmereuaici.