retete

Tort cu napolitane și biscuiți – My aunt’s recipe

tort

zilele trecute am fugit acasă, la Timișoara, să o surprindem pe mama de ziua ei. dar ne-a surprins și mătușă-mea cu un tort făcut special pentru ocazie.
nu sunt eu cel mai împătimit baker sau eater de torturi, tartele și brioșele sunt în aria mea de expertiză, dar tortul ăsta mi-a plăcut mie și altora din jurul mesei și pot să zic cu mâna pe inimă că nu împart cu toți all those people aceleași gusturi foodwise.
dar e un tort simplu foc, care nu necesită coacere – știu că multă lume ar pune accent pe asta în descrierea rețetei –  și de unde să încep să descriu gustul și textura? e o chestie aerată, fără blat, pufoasă și răcoroasă all-in-one. are trei straturi de goodness care bănuiesc că pot fi înlocuite după gusturile și imaginația fiecăruia. ideea e the bomb, serios!
e bun-bun, n-am ce altceva să mai zic. așa că am snapped  some photos și am obținut rețeta pentru blog și pentru viitoare-ocazii-care-cer-desert.

De ce ai nevoie:

1 kilogram de frișcă lichidă
1 litru de lapte
400 grame de zahăr
400 grame napolitane trase în ciocolată
300 grame biscuiți simpli
două linguri de cafea instant, ness sau cum îi spuneți
patru pliculețe de gelatină

tort

Cum se face:

Dai laptele în clocot, adaugi foile de gelatină înmuiate de dinainte în apă, amesteci treaba, tragi laptele de pe foc și lași să se răcească.
Separat bați frișca lichidă, o amesteci cu laptele gelifiat și apoi împarți compoziția în trei castroane egale.
Într-unul din vase adaugi biscuiții măcinați sau sfărâmați bine-bine, în altul – napolitanele și în ultimul – ness-ul.
Îți alegi apoi un vas adânc, castron, bol de plastic ori ceramică și pui o pungă-n el. Urmează acum să torni compozițiile în straturi inverse față de cum va sta tortul când îl răstorni – căci da, e un tort răsturnabil. Deci pui întâi porția cu napolitane, apoi cea cu cafea și la final cea cu biscuiți.
Lași tortul la rece pentru 12-24 de ore ca să prindă curaj, formă și forță și-l răstorni pe un platou simpatic când musafirii sună la ușă. Aici ai să vezi că e de ajutor punga ce-ai pus-o la bază în vas – tortul efectiv o să alunece afară din vas. 🙂

tort
până și rețeta e simplă, nu-i așa? iar rezultatul e da, na, renunț să mai zic. cu blogul ăsta o să-și piardă superlativele mele orice strop de valoare.
ps. dacă ai în minte vreo două-trei ingrediente pe care vrei să le faci să se pupe și nu știi cum, aștept cu drag sugestii de rețete. prietena mea Mia mi-a trimis direct un link și m-a provocat să-l fac. sunt un soi de Cinnabons cu Nutella. so.. stay tunned?

laura logo

2 Comments

    1. Bună, Corina. Îmi cer scuze de editarea acestei rețete, zahărul se bate împreună cu frișca lichidă. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.