retete

Tartă de roșii cu anșoa, oregano și usturoi copt

Am rețeta acestei tarte în secțiunea draft  de mai bine de-o săptămână și, acum c-am început să caut să bibilesc niște rețete tematice de Halloween, mi-am spus că trebuie s-o public de dragul celor care încă mai trag de roșiile cherry și vor să le dea un alt-je-ne-sais-quoi.

Asta înainte ca eu să mă mut integral în secțiunea rețetelor de toamnă și-a mâncărilor calde și grase.

Micul meu warning înainte de a pleca la drum este că rețeta e simplă, dar se joacă cu nervii tăi prin nenumăratele rânduri în care tre să dai treaba la copt. Dar dacă-i reziști, vei fi victorios pe mai multe planuri.

De ce ai nevoie:

  •  o foaie de aluat foietaj de circa 400 grame
  • 500 grame roșii cherry – caută-le pe cele mai dulci 🙂
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • o mână bună de parmezan ras
  • o mână la fel de bună de anșoa sau capere – depinde ce preferi pentru a-ți săra și aroma tarta
  • sare, piper, fulgi de chilli, oregano proaspăt 

Cum se face: 

 În mulți pași, cum promiteam mai sus. În primul rând îți cureți usturoiul și arunci cățeii întregi, la cuptor, la 180 de grade, într-o folie de aluminiu. Urmează să-i lași acolo pentru circa 40-45 de minute, moment în care îi vei scoate și îi vei pisa bine cu o furculiță.

După ce-ai eliberat cuptorul, mută temperatura la 200 de grade și bagă tava tapetată cu foaie de copt și având deasupra foaia de aluat, evident, acoperind-o cu boabe de fasole sau orez ca s-o coci în orb. Nu uita să crestezi aluatul ca în tarta mea cu ceapă caramelizată ca să obții marginile alea frumos ridicate la tartă. După 25 de minute și o culoare ușor aurie a aluatului, scoate-l.

Îndepărtezi boabele de fasole și vei presăra deasupra aluatului parmezanul ras, îl vei unge bine și cu usturoiul copt, pune și condimentele la treabă și mai dă-l la cuptor pentru alte 15 minute, tot la 200 de grade.

În astea 15 minute nu ai chiar timp de stat pe bancă, ci vei spăla roșiile, le vei combina cu 2-3 linguri de ulei de măsline, cu anșoa mărunțită, în cazul meu, și cu un praf de sare și le vei arunca și pe ele la cuptor, separat de aluat, la broiler. Le lași acolo vreo 10 minute, cât să bolbocească bine, să explodeze (literalmente) și să mai elimine din suc pentru ca tarta să nu fie zemoasă.

SAMSUNG CSC

Ultimul pas – eu am zis că-s mulți! – îmbină aluatul copt, roșiile cu anșoa, aruncă și câteva frunzulițe de oregano proaspăt și dă tarta finală iar la cuptor, la 220 de grade, pentru ultimele 12-14 minute. Când vezi că-i totul închegat, victorie, ai reușit un mini-maraton printre tăvi și temperaturi încinse.

Ideea e că tarta mea văratică vine-n debut de toamnă, dar luna asta o să vin cu niște rețete nu prea grele, dar tematice și tomnatice. Prind și eu primul Halloween în forță pe blog și o să resimțiți asta, promit.

Nu uita să-mi spui dacă ai făcut și tu tarta asta sau vreo versiunea de-a ei și te aștept pe Instagram, Facebook sau Twitter pe hasthagul #gatescmereuaici. Let the passion for cherry tomatoes unravel.

 

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.