retete

Dovleac-acordeon copt cu glazură de miere

Ei bine, cam toate rețetele cu dovleac o să-ți ceară ca întâi și întâi să-l coci și aici intervine dovleacul meu acordeon. L-am curățat și l-am tăiat acordeon, la fel ca și cartofii hasselback, l-am uns cu ulei de măsline și l-am copt bine înainte să-l glazurez cu un sos scăzut din miere, oțet și cimbru. Noi l-am ciugulit ca desert și ca topping de clătite în weekend, dar poți la fel de bine să păstrezi jumătate din el la congelator, făcut piure și gata de scos când lovește pofta de orice alt desert cu dovleac.

Ingredientele pentru un dovleac de circa 1,5 kg – 1,8 kg:

  • un dovleac plăcintar pe la un kilogram și jumătate
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • 200 ml miere
  • două linguri de oțet de caise (poți folosi oțet de mere, oțet de vișine, chiar și oțet de malț pentru și mai multă aromă)
  • câteva crenguțe de cimbru proaspăt (poți folosi frunze de dafin sau crenguțe de rozmarin, merg numa’ bine)
  • 100-150 grame de migdale crude, tăiate-n jumătăți
  • sare

Cum se prepară:

Am spălat bine dovleacul, l-am curățat integral cu peeler-ul de legume și l-am tăiat pe verticală, cât să obțin două bărcuțe de dovleac. Apoi am curățat dovleacul de semințe – să o faci și tu, dacă este cazul – și se începe felierea bărcuțelor sub formă de acordeon. Nu tăia integral feliile, lasă 5-6 mm la bază, cât să rămână legate între ele.

Pe o tavă pregătită cu hârtie de copt, am transferat dovleacul-acordeon și deasupra am picurat uleiul de măsline, având grijă să îl strecor bine între fiecare două felii. Dacă e prea mult de muncă, nu-i nicio problemă, dovleacul se va găti oricum suficient de bine la temperatura cuptorului.

Am dat apoi dovleacul la cuptor în trei stadii: o oră, la 200 de grade, cu dovleacul acoperit cu folie de aluminiu; apoi alte 20 de minute, la aceeași temperatură, fără folie; și în final, ultimele 10 minute, la aceeași temperatură, cu dovleacul uns cu jumătate din porția de glazură cu miere.

În prima oră de stat la cuptor a dovleacului, am pregătit și glazura: într-o crăticioară înaltă, am adăugat mierea, oțetul și un vârf de sare și-am dat în clocot până când a început să facă spumă. Am mai ținut 3-5 minute pe foc, cu amestecat continuu, timp în care glazura a scăzut și s-a îngroșat. Doar jumătate din glazură am uns-o pe dovleac la ultima tură de copt, iar restul am păstrat-o pentru servit.

Pe când dovleacul era gata copt, l-am scos din cuptor, l-am lăsat la răcit, l-am mai presărat cu un vârf de sare și l-am servit cu migdalele tocate pentru ceva mai multă textură.

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.