retete

Fursec gigant cu ciocolată (copt direct într-o tigaie)

skillet choco chips cookie

Până mă decid cât de multă bătaie am încasat de la limba engleză încercând să traduc skillet chocolate chips cookie, aș vrea să țin o scurtă prelegere despre fursecul din tigaia despre care vorbesc. Îl am pe wishlistul de gătit de când există Pinterestul, iar zilele trecută l-am făcut-o realitate. O realitate care mi-a asigurat desertul pentru vreo cinci zile, dar o realitate dulce nonetheless.

Ingredientele pentru o tigaie întreagă (Ø 20 cm) de cookie:

  • 170 grame unt
  • 150 grame zahăr brun (poți folosi și zahăr tos, însă zahărul brun o să te ajute să ai un cookie mai caramelicios)
  • 1 ou + 1 gălbenuș extra
  • 1/2 linguriță de vanilie măcinată (poți folosi esență de vanilie, dar eu încă folosesc vanilia ce mi-am adus-o din Spania la terminarea căreia probabil voi plânge-n pumn cu sughițuri cu tot)
  • 3/4 linguriță de sare, 3/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 230 grame făină
  • 50 grame fulgi de ciocolată neagră (poți să-i sari pe ăștia dacă nu-i găsești și să suplimentezi cu extra ciocolată neagră)
  • 100 grame de ciocolată neagră

Cum se prepară:

Înainte să te apuci de aluatul de fursecuri, încinge cuptorul la 180 de grade și unge cu ulei vegetal tigaia sau vasul în care vei coace prăjiturica. Eu am ales să o fac în tigaia mea de oțel carbon, iar dacă vrei să faci și tu direct în tigaie – scuzele de rigoare că trebuie să explic treaba asta de mintea cocoșului – ai grijă să alegi o tigaie care merge integral băgată la cuptor, fără mânere de plastic sau alte chestii care se vor topi sau vor arde la temperaturi mari.

Într-un bol mare, bate cu mixerul untul și zahărul până ce obții un amestec cremos și omogen, aproximativ un minut. Adaugă apoi oul, gălbenușul și vanilia și continuă să amesteci.

Într-un bol separat, adaugă și amestecă ușor făina, sarea și bicarbonatul de sodiu. Amestecul acesta uscat vine apoi încorporat ușor în amestecul cu unt și ou, iar la final se adaugă fulgii de ciocolată sau ciocolata tăiată-n bucăți.

Transferă aluatul în tigaia sau vasul ales și asigură-te că nu ai bule de aer rămase pe sub aluat. Dă la copt fursecul gigant pentru 20 de minute, până când prinde culoare. Scoate apoi tava din cuptor și adaugă deasupra aluatului și celelalte 100 de grame de ciocolată, tăiată sau ruptă-n bucăți. Mai lasă fursecul la cuptor pentru încă 15 minute, până când este complet auriu și umflat. În punctul acesta, fursecul o să fie copt cam două treimi și o să continue să se mai gătească puțin de la căldura reziduală, iar acești pași o să îți asigure un fursec moale în interior și crocant la exterior. Dacă vrei ca fursecul tău să fie bine gătit și crocant în întregime, îl poți lăsa încă 10 minute extra în cuptor, minute în care îl poți acoperi cu folie de aluminiu ca să nu prindă prea multă culoare la suprafață.

xoxo,

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.