retete

Prăjitură cu smochine, dulceață de smochine și mascarpone

prajitura cu smochine si mascarpone

Smochinele sunt favoritele mele toamna – le mănânc proaspete, în plăcinte, pe tarte și-n diferite prăjituri. Și câteodată devin tare norocoasă și fac o prăjitură cu smochine, dulceață și mascarpone cu miere și habar nu am ce m-a lovit. Așa a fost și cu prăjitura asta densă și bogată care mi-a ieșit din cuptor acum o săptămână.

E o prăjitură umedă, deloc înecăcioasă, cu lapte bătut în aluat și îndulcită mult cu dulceața aleasă: eu am mers pe cea de smochine doar pentru că chiar mi s-a nimerit să mai am un borcan din tura pusă anul trecut. Dar cred c-ar merge de minune și cu o dulceață de caise, liniștit.

Să trecem la lista de ingrediente:

  • 300 grame făină
  • 2 lingurițe praf de copt + 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu + 1/2 linguriță sare de masă
  • 350 ml lapte bătut
  • 100 grame zahăr brun
  • 50 grame unt, topit ușor, apoi răcit puțin
  • 2 ouă mari
  • 200 grame mascarpone, la temperatura camerei
  • 4 smochine proaspete, tăiate în sferturi și jumătăți
  • 3 linguri de miere 
  • 4-5 linguri de dulceață la alegere – eu am folosit de smochine
  • esență de vanilie sau orice altceva îți face cu ochiul

prajitura cu smochine si mascarpone2

Pregătește-ți forma ta favorită de tort sau prăjituri, dar ceva care să nu aibă un diametru mai mare de 20 cm, cu unt și tapeteaz-o apoi cu puțină făină. La pasul ăsta, încinge și cuptorul la 180 de grade.

Într-un prim castron înalt, amestecă ușor cu telul făina, pudra de copt, bicarbonatul și sarea. Într-un alt castron, amestecă apoi zahărul și untul topit cu ajutorul unui mixer, până când simți că s-a dizolvat mare parte din zahăr. Adaugă pe rând ouăle, continuă să amesteci. Adaugă în cele din urmă laptele bătut și esența de vanilie și încorporează-le bine în amestecul tău. Amestecul de ingrediente umede vine adăugat la final peste amestecul de ingrediente uscate și se amestecă bine de tot, cât să te asiguri că nu ai cocoloașe de făină rămase în aluat.

Tot acest aluat vine acum transferat în vasul pregătit anterior. Pentru crema de mascarpone, amestecă într-un castronel mic brânza și mierea până obții o cremă dulce și bogată. Crema asta transfer-o pe toată deasupra aluatului. Deasupra ei, pune lingurițe mici de dulceață și răspândește-le pe toată suprafața aluatului sau amestecă-le ușor în crema de mascarpone și aluat cu vârful unui cuțit. Cheia este să nu ascunzi prea bine dulceața în aluat, ci să-ți creezi un efect de marmură cu crema de brânză și dulceața aleasă.

prajitura cu smochine si mascarpone3

Prăjitura intră la cuptor pentru 50-55 de minute sau până când blatul trece cu succes de testul scobitorii. Las-o apoi să se răcească pe blatul din bucătărie și servește-o apoi cu puțină frișcă proaspăt bătută. Sau, ca mine, cu câte o lingură de caramel sărat de la Fructos.

    laura logo

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.