retete

Pui întreg la cuptor cu unt miso si cimbru

pui copt cu unt miso si cimbru

Nu am mai gătit de mult un pui întreg la cuptor, dar se pare că aveam nevoie doar de o mică provocare ca să mă apuc de treabă. Edenia Foods mi-a propus să gătesc un pui de calitate superioară din Franța, atestat prin certificarea Label Rouge, pe numele lui de scenă Poulet jaune Fermier d’Auvergne. Un pui crescut tradițional, ”fericit”, lent, în minumum 81 de zile, în zone cu iarbă și copaci și cu o alimentație 100% vegetală, în fine, o carne fermă, cu gust veritabil care cerea o rețetă ca atare.

Așa că am scos asul meu din mânecă – untul cu pastă miso, cimbrul, dragostea mea, și o seamă de legume drept garnitură pe care le-am îmbătat repejor înainte de a le da la cuptor.

Ce ingrediente am folosit:

  • un pui jaune Fermier d’Auvergne de la Edenia
  • 3-4 crenguțe de cimbru, uscat pe balcon de astă vară
  • 10 cartofi noi
  • 3-4 morcovi
  • 2 cepe roșii
  • jumătate de lămâie
  • 75 grame unt
  • 30 grame pastă miso albă (shiro-miso)
  • un pahar de vin roșu pentru gătit
  • sare, piper
  • paprika afumată

Am început cu legumele – am spălat cartofii, le-am păstrat coaja și i-am pudrat cu puțină paprika afumată, plăcerea mea vinovată. Am spălat, curățat și tăiat în sferturi și apoi în bețișoare morcovii, iar ceapa am curățat-o de coajă și tăiat în sferturi. Toate legumele le-am transferat apoi în tava în care plănuiam să dau puiul la copt, le-am condimentat bine cu sare și piper și am adăugat deasupra la final un pahar de vin roșu.

Am încins apoi cuptorul la 200 de grade și m-am apucat de untul cu miso. L-am mai folosit în trecut pentru somon la grătar, dar îl poți pune și la un stir fry cu orez sau atunci când călești legume – ba chiar pe un cocean de porumb fiert. Ideea din spatele acestui unt aromat este cam așa: o parte pastă miso la două părți unt. Așa că am amestecat untul ținut la temperatura camerei cu pasta miso și eram gata de treabă.

Am uns bine puiul de fermă pe toate părțile cu unt, adăugând extra condimente la final și o mână de cimbru uscat pe tot puiul. Am înghesuit o jumătate de lămâie în cavitatea puiului, l-am adăugat pe patul de legume ”bețive” și l-am băgat la cuptor.

Puiul meu a stat în cele din urmă vreo 75 de minute în cuptor. Primele 20 de minute l-am ținut cu pieptul în sus, acoperit cu o folie de aluminiu. Apoi am dat jos folia și-am întors puiul cu spatele în sus și l-am copt așa pentru încă 20 de minute ca să obțin o friptură bine gătită și crocantă pe ambele părți. În cele din urmă, am întors puiul înapoi cu pieptul în sus și l-am mai ținut încă jumătate de oră așa, neacoperit, timp în care l-am tot acoperit cu grăsimea din tavă ce se scurgea din untul cu miso.

pui copt cu unt miso si cimbru2

Puiul a prins o aromă delicioasă de la untul aromat, iar legumele s-au caramelizat perfect în tavă. Cheamă-i pe toți cei dragi la masă căci un astfel de pui e musai să-l termini la o singură așezare la masă. Să fie cu poftă!

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.