retete

Frigănele cu marmeladă de merișoare

friganele cu marmelada de merisoare

După tura aia de brioșe cu merișoare făcută înainte de Crăciun, am rămas cu două mâini pline de fructe ce mă amenințau zilnic din frigider că sunt pe punctul de a expira și că tare o să le mai regret. Dar le-am găsit eu ac de cojocul lor. Sau să zic ac de cozonac? Pentru că pe măsură ce merișoarele îmi îmbătrâneau în frigider, niște felii mai vechi de cozonac se uscau pe masă.

Așa că m-am gândit să dreg repede niște frigănele cum făcea mama acasă, sub numele de pâine-n ou și să le mânjesc cu o marmeladă de merișoare. N-am pus pâine, ci am reciclat cozonacul uscat, am dres în paralel și o marmeladă rapidă din fructe și mi-am cinstit oamenii de-acasă la micul dejun.

Întreaga treabă nu e o rețetă exactă, să fim sinceri, nici nu e prea mare rețetă, așa că am să las niște repere cât de cât pentru cantitățile folosite și preferințele mele. Pentru circa opt felii de cozonac, am bătut două ouă cu puțin zahăr pudră și puțină scorțișoară măcinată. Iar pentru marmelada de merișoare am avut circa 100 de grade de fructe tăiat în sferturi, o jumătate de cană de apă, 3 linguri de zahăr, un baton de scorțișoară, coaja de la o lămâie rasă și puțină nucșoară.

Întâi am pus la foc dulceața de merișoare, transferând toate ingredientele într-o crăticioară. Am fiert întâi totul la foc mare pentru 3-5 minute și apoi am scăzut focul la minim și am lăsat să se gătească marmelada pentru încă 20 de minute, amestecând din când în când.

Feliile de cozonac le-am trecut prin amestecul de ou cu zahăr și scorțișoară și le-am perpelit în puțin ulei, într-o tigaie. 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mediu. Și pe când am terminat de prăjit frigănelele, s-a terminat și scurta marmeladă, am îndepărtat batonul de scorțișoară și-am servit totul cald.

friganele cu merisoare

Un mic dejun care pare nițel mai fancy doar pentru că-i un French toast, dar pe care l-aș repeta ceva mai des dacă nu mi-aș aduce aminte de el doar în perioadele de sărbători când mi se usucă cozonacul sub ochi.

S-avem poftă,

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.