retete

Focaccia. Prima mea focaccia.

focaccia

Cândva pe la sfârșit de august am copt și eu o focaccia, prima mea focaccia, și mi-am dovedit singură că nu-i dracul atât de negru și nici pâinica asta italienească atât de greu de făcut. Am decorat-o cu roșii cherry dulci, ceapă roșie și mai dulce și rozmarin, câțiva stropi de ulei de măsline și-o ciupitură grozavă de sare de Sicilia de care nu mă mai satur. Noroc c-am primit multă multă sare de-aia de Sicilia și nici n-o să am timp să mă chiar satur de ea.

Etruscilor li se pun în cârca istoriei această focaccia, un soi de pâine plată, similară în aspect și textură cu aluatul de pizza. În mod originar, focaccia se decorează cu ierburi aromatice, ulei de măsline și sare grunjoasă, dar și ceapă, brânză sau cărnuri și se folosește și ca un aluat de pizza, dar și ca antipasto, aperitiv sau gustare de sine stătătoare.

Noi am mâncat jumătate din ea goală și jumătate am transformat-o într-un soi de bruschette, a doua zi, cu multă brânză cu trufe. Ne-am italienit over and out. Și am făcut-o cam așa, cu:

  • 500 grame de făină tip 000
  • 1 linguriță sare marină fină
  • 15 grame drojdie proaspătă
  • 1 lingură zahăr
  • 300 ml apă călduță
  • 50 ml ulei de măsline

Ingredientele astea le-am pus în ordinea următoare într-un castron mare-mare: făina, sarea, drojdia mărunțită în pumn, zahărul și în cele din urmă apa, începând să amestec încet în special drojdia, zahărul și apa. Am continuat apoi să amestec aluatul până când mi s-au încorporat toate ingredientele, și-apoi am adăugat și uleiul de măsline. Și mi-a rezultat un aluat grăsuț, care nu se mai lipește de mâini. Mai adaugă făină sau apă în funcție de ce-ți cere aluatul.

Și-am pus apoi la odihnit aluatul, la temperatura camerei, sub un prosop curat de bucătărie, până când s-a dublat în mărime, pentru cel puțin 30-40 de minute. Mi-am pregătit între timp tava pentru copt cu puțin ulei de măsline, cât să mă asigur că nu mi se prinde focaccia de vas la finalul timpului de copt. Iar la finalul celor 40 de minute am transferat aluatul în tavă și l-am întins ușor și rustic cu ajutorul degetelor, lăsând și clasicele dâmburi din focaccia cu ajutorul buricelor degetelor.

Și-am mai folosit și-așa:

  • 250 grame roșii cherry
  • o ceapă roșie
  • 3-4 crenguțe de rozmarin
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță sare de Sicilia

Și-am început să-mi decorez focaccia cu jumătăți de roșii cherry, felii subțiri de ceapă, rozmarin, ulei și sarea grunjoasă de Sicilia. Și-am dat-o în cele din urmă la copt pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade Celsius.

focaccia

Dar o poți decora și tu cu ce-ți place mai mult, inclusiv măsline sau brânzeturi rase. Și las-o la cuptor până când o vezi zâmbindu-ți din cuptor coaptă, aurie și crocantă.

♥ ♥ ♥ & knead a bread,

laura logo

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.