Să continuăm cu pasiunea pentru slow cooker, aparatul de gătit excelent de tender pentru cei leneși. Astăzi, beef bourguignon. O vită tare fragedă, o tocană groasă, cu multe legume în cantitate și nu prea multe-n diversitate.
Și-ar urma o întrebare, știu: ok, Laura, câte alte chestii mai poți face la slow cooker-ul ăla și unde-i diversitatea în a găti la trebșoara aia? Și ideea e că chiar sunt – mai multe chestii, mai multe rețete, mai multe variante. Poate găti multicele chestii, doar că la unele rețete ai nevoie de-ajutor extra dintr-o tigaie, dintr-o crăticioară pe foc sau dintr-un mixer.
Așa a fost și-n cazul beef bourguignon-ului, cu extra pași față de terciul de ovăz în care-arunci totul în oală, setezi temperatura, durata și fugi înapoi la somn.
Am folosit cam așa:
- 150 grame slăninuță cu usturoi, tocate în feliuțe
- 600 grame pulpă de vită, tocată în cuburi
- 250 ml vin roșu de masă
- 600 ml supă de pui
- 200 ml suc de roșii
- 3 linguri de sos de pește
- 3 linguri făină
- 3 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
- 3 morcovi, curățați și tocați rondele groase
- 250 grame ciuperci, tocate felii
- 5-6 cartofi
- cimbru proaspăt
Am pornit oala slow cooker-ului pe putere high și-am lăsat-o să se pregătească moral pentru tot ce-avea să îndure.
Separat, într-o tigaie nonaderentă, am prăjit puțin slăninuța, cât să prindă culoare și să lase suficientă grăsime în urma ei. Slăninuța am transferat-o în slow cooker, iar în tigaie am început să adaug cuburile de vită. Le-am tras și pe ele la tigaie, în mai multe ture, pentru 3-4 minute, cât să prindă fiecare cub de carne culoare și față.
Vita am transferat-o și pe ea în slow cooker, iar în grăsimea de la carnea de vită am început să prepar sosul: am adăugat pe rând supa de pui, vinul roșu, sosul de roșii și cel de pește, dând totul repejor în clocot. Am adăugat apoi încet făina, câte o linguriță, încorporând-o bine în lichid, până când a început să se îngroase și-aveam un sos potrivit de sărat și aromat pentru carnea mea de vită.
Sosul l-am transferat și pe el în vasul de gătit, unde-au venit pe rând usturoiul, cartofii, ciupercile, morcovii și puțin cimbru proaspăt. Am amestecat bine totul în slow cooker, cât să fiu sigură că toate legumele îmi sunt acoperite de lichid, și-am lăsat tocana la gătit pentru 7 ore. Am mai amestecat în ea din când în când, dar doar pentru că mă împingea curiozitatea și mirosul de vin să o tot verific.
Spre seară ne era gata primul soi de beef bourgignon din viața noastră, extra aromat și extra fraged, sățios de la multe legume și puțin beat. Un preparat de care nu m-aș fi apropiat prea repejor dacă nu era să am gadgetul meu încălzitor de mâncare și gătitor pe termen lung.
L-am servit repejor lângă o porție de cușcuș gătit doar cu puțină sare și fulgi de chili, dar pot ușor să-mi imaginez și-un piure cremos lângă el sau doar lângă o focaccia caldă.
♥ ♥ ♥ & slow cooked meals,