Foi de Jurnal

10 lucruri pe care le-am învățat organizându-ne nunta

nunta dani si laura

Au trecut 71 de zile de nuntă și-un alt an și 71 de zile de la cununia noastră civilă. Timp mult, timp puțin, timp fragil pe care încă-l păstrez și onorez în fiecare zi de doamna Paraschiv. E clar, au fost ale noastre și-ale familiei, prietenilor apropiați, dar în special ale noastre și cum am văzut-o noi e încă greu de pus în cuvinte.

Plus că mi-este încă greu să povestesc deschis despre acea zi, acele două zile, undeva în mai 2016 și mai 2017. Pentru că orișicât de shareable am fost eu cu orice altceva din viața mea, zilele noastre am ținut mult să le păstrez doar pentru noi, cumva ferit de lipsa de atemporalitate emoțională a Internetului, de numărătoarea like-urilor și urările venind de la te miri care m-a mai zărit în rochie de mireasă, lămurindu-și în sfârșit cine este fata aia cu nou nume de familie din lista de amici digitali.

Dar sunt câteva lucruri și sfaturi trase din aceste două zile dragi și organizarea lor. Sunt poate povețe, poate sugestii de la cineva ce-a trecut deja prin asta: 10 lucruri învățate din organizarea unei nunți.

Întâi și întâi, am avut de făcut față multor întrebări. De cum s-a dus vestea logodnei, constant au apărut întrebări legate de dată, alai, îmbrăcăminte, sezon, când, cum, unde și mai ales în compania cui. Prietenii și familia au avut tendința să ne vadă drept doar viitori miri și nu doar aceiași Laura și Daniel. Cu care poți discuta aceleași nonsensuri ca de obicei, nu doar palete de culori, tipuri de flori și buget de nuntă. Viața curge în continuare și-n anul ăla în care-ți organizezi nunta și, contrar opiniilor, ai și multe alte griji și interese în afară de târgurile de nunți și așezarea la mese.

Apoi fac și o promisiune: e loc de-atât de mult calm și gândire în avans în organizarea unei nunți. Odată ce inelul s-a suit pe deget și emoțiile s-au așezat nițel, am început să gândim situația. Pe cine știm căsătorit, pe cine știm cu skills de fotograf sau videograf, ce flori mi-or fi plăcut, o primă schiță afișată într-un Excel pe Drive,  o primă pagină într-un jurnal exagerat numit 100 things to panick about organizing our wedding day, haha. Și-au început să se lege lucrurile atât de ușor, am planificat pe rând întâlniri cu câte un restaurant, am avut timp de gustat torturi și probat lucruri și chiar și de răzgândiri. Nu e nevoie să ajungi la stadiu de bridezilla doar pentru că e fun să te plângi de your wedding day. E în fapt una dintre cele mai fain de organizat zile din viața ta, profită de fiecare task în sine.

Discutați-le pe toate in house. Bugete, vise, vise exagerate sau vise mărunte. Eu am visat să am un buchet care să includă florile preferate ale mamei. El a ales un restaurant la care noi nici nu mâncasem anterior. Posibil să fi avut unele vise mai scumpe, altele mai puțin realiste, altele mai înafara bugetului. Le-am discutat la fel de deschis ca pe oricare altă decizie ce-o luăm în doi: e realist, se poate face, vom ajunge pe mâna cămătarilor din Berceni doar ca s-o facem?

Căutându-ne singuri oamenii de sprijin în ziua aia, ne-am dat seama că nu ne trebuie wedding planner, ci e suficient să ne delegăm bine task-urile între prieteni și rude. S-au arătat tare dispuși să ne ajute și le-am dat câte una-alta de făcut. Am avut o domnișoară care-a stat geană pe certificatul de căsătorie, cavalerul care a păzit cu prețul vieții verighetele și câteva chaturi de Whatsapp cu scop doar organizatoric.

Sfaturi o să curgă din toate părțile. Ascultați-le și cerneți-le bine de tot. Toată lumea va avea câte o părere, o datină sau o recomandare de făcut. Tradiții, obligații față de unii și alții, lucruri care se fac în familie și multe altele. Le-am ascultat, le-am aprobat și-n cele din urmă am făcut tot așa cum am vrut noi. Și știi ce? A ieșit absolut perfect. Nu am încălcat nicio regulă de bun simț, ci am făcut totul cu drag și cu zâmbetul pe buze, așa cum ne-am și imaginat ziua în sine și n-am pierdut prietenii și nici n-am fost iradiați din testamente.

Nunta noastră a stat în detalii. Că le-au sesizat toți sau nu, ei bine, ele au fost. Au fost detalii mărunte sau mai mari pe care le-am decis după cum ne e foaita. Au fost detalii care s-au conturat în jurul simplității, căci simplitatea este și o decizie, nu doar un compromis. Au fost meniuri scrise de mine, au fost momente împărtășite cu prietenii, o cea mai bună prietenă pusă-n funcție de makeup artist, cadouri gândite, gustate și ajustate, câte ceva pentru toți care-au contat și care am vrut să se bucure egal cu noi de ziua respectivă.

Ziua de dinainte. Am luat-o ușor știind clar că era menit să fie haotică. Și nici n-a fost. Am petrecut-o cu cei dragi ca să nu ne facem datorii în ziua nunții – când n-ai timp să-i pupi pe toți, să schimbi păreri cu toți, să te asiguri că toată lumea e happily set și gata de petrecere. Am mâncat pizza și-am băut beri. Am râs. Am făcut glume vizavi de ziua care vine. Și-am și mers relativ repede la somn. Suficient de repede cât să prind o întreagă noapte albă de nesomn și emoții în cele din urmă.

Ziua în sine. A sosit dimineața, ochii-mi erau încă deschiși, dar gata, ne-am ridicat din pat și-am dat bice. Este o zi atât de încărcată de emoții încât n-o să ai timp să le ții pe toate sub control și nici nu mai trebuie. Lumea-și știe rolul și petrecerea trebuie să înceapă. O să iasă lucruri, o să se omită lucruri, este absolut normal – we only humans. Dar nimic nu va conta suficient de mult încât să rămâi cu vreun resentiment over it. Ai să vezi a doua zi când nu ți se va mai șterge zâmbetul tâmp de pe chip. E ok, mai ai voie să-l păstrezi încă două-trei zile în plus.

Mireasă fiind, evită să fii wedding planner în ziua nunții. Lasă telefonul deoparte, la una dintre domnișoare, închide 4G-ul și bucură-te minut cu minut, nu vei mai fi niciodată omul din acea zi. Nu încerca să-ți repeți în minte orele și minutele la care intră-n scene toate cele. Ai delegat toate treburile importante și-atât. Adu-ți aminte doar să-ți schimb încălțămintea în ceva comod la timp și bucură-te în așa fel de ziua ta încât să fie molipsitor și pentru toți oamenii tăi.

Și mâncați porție dublă din tortul ăla care vouă v-a plăcut de numa-numa. E cumva un sfat legat de mâncare, nu doar de tort. Noi chiar am intenționat să ne bucurăm de nunta noastră și de surprizele culinare pe care le-am ales. Și asta am și făcut. Nu am stat să le și digerăm pe toate toate la masă, dar ne-am asigurat să le gustăm pe toate. Și-au rămas un episod tare drag din nunta noastră: băi, mâncarea chiar a fost bună și nouă chiar ne-a plăcut. Și nimic altceva nu mai contează.

♥ ♥ ♥ & live it all out and loud,

laura logo

2 Comments

  1. am venit aici strict pentru ca e o tampita care ti-a dat comment pe facebook ca rom-englezismele tale sunt enervante. n-o asculta, e o frustrata incapabila sa lege 4 cuvinte in engleza. foloseste-te de tot ce stii in your writing. there is nothing wrong with that. iti plivezi si gradina in acelasi timp, if you catch my drift.

    1. Hei, Ada. Thanks for the cheerup. Am renunțat de multișor să iau în seamă criticile doar de dragul criticii. Sunt tare conștientă că asta-s eu, așa vorbesc și on a daily basis și n-am să-mi schimb registrul on my old blog. Mulțam fain, hugs. ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.