cheap clean / retete

Cheap clean January: Cartofi dulci umpluți cu mozzarella și ciuperci

cartofi dulci cu mozzarella si ciuperci

Ce-i ianuarie fără un o să mănânc mai bine? Fără un mă-apuc de sport? Ei bine, la mine ar mai include ceva. Și promisiunea unei luni mai chibzuite. V-am zis recent cât de mână largă pot să fiu și că lucrez intens la asta. Așa că am decis să public în ianuarie rețete chibzuite financiar și chibzuite caloric. Am la dispoziție patru săptămâni și-am să pregătesc în fiecare dintre ele câte o serie mic dejun + prânz + cină exact după principiile astea: mâncare sănătoasă sau mai degrabă sănătoasă și realizată și după un buget mai înțelept gândit.

Am revenit cu-o propunere de cină ușoară, hrănitoare și care se prepară în vreo 20 de minute maxim. Nu că gătitul ar trebui să fie ceva ce vrei să-l termini în 20 de minute, de care să scapi un-doi. Însă ai și tu acele seri, nu? Când frigiderul nu te mai așteaptă cu nimic spectaculos. Și ți-e foame. Și ți-e somn. Și ți-e lene. Și tot universul lucrează împotriva ta. Ei bine, cojile astea de cartofi dulci umplute cu orice-ți face cu ochiul ar putea fi și salvarea ta, nu doar a mea. Eu le-am făcut iar, involuntar, vegetariene, cu o brânzică ușoară la alegere – mozzarella – și cu una dintre legumele mele preferate – ciupercile pleurotus. Evident c-ar fi mers de minune și baconul, dar hai să nu vorbim de colivă în casa mortului.

cartofi dulci cu mozzarella si ciuperci

Am folosit:

  • doi cartofi dulci
  • 250 grame mozzarella proaspătă
  • 200 grame ciuperci pleurotus
  • cimbru proaspăt
  • mărar
  • sare
  • piper
  • fulgi de chili
  • puțin ulei de măsline

Mi-am spălat bine-bine cartofii dulci, i-am tăiat în jumătăți și i-am gătit pe shortcut. Adică puși la microunde, la 800 W, pentru 8-9 minute. Poți să-i treci și prin cuptor, la 180 de grade Celsius, dar o să-ți ia peste 45 de minute să-i gătești. Și cât îmi bâzâia cuptorul cu microunde, mi-am tocat pe lung ciupercile și le-am gătit într-o tigaie mică, cu cimbru, sare și ulei de măsline pentru circa tot 8-9 minute, cât să se soteze bine.

Odată gătiți cartofii, i-am lăsat la răcit și-apoi le-am scobit jumătate din conținut, cât să fac rost pentru umplutură. I-a condimentat apoi cu sare și-am umplut bărcuțele de cartofi dulci  cu mozzarella tăiată cuburi și le-am dat pentru 5 minute sub broiler, cât să se topească frumos brânza.

cartofi dulci cu mozzarella

Le-am scos, le-am decorat cu ciuperci, fulgi de chili și mărar și-am pus-o de cină. M-ai cronometrat? Sub 20 de minute, ți-am zis.

Și-am reușit iar să gătesc două cine și două prânzuri  sub 15 lei și pline de calciu de la mozzarella, betacaroten, vitamina C, fibre și potasiu din cartofii dulci și-alte beneficii asupra sistemului imunitar și problemelor cardiovasculare ale ciupercilor pleurotus. Spune că nu ești mândru de mine după ce citești ce nebunii  scot din mine? Betacaroten, heh.

♥ ♥ ♥ & hooray, o altă săptămână de cheap clean January dusă la bun sfârșit,

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.