retete

Supă cremă de castane și linte

supa crema de castane

Mănânc și gătesc atât de multe supe cremă încât probabil credeți că am de ceva ani buni proteză și c-am renunțat complet la a mai mânca ceva crocant. Dar nu-i așa. Doar că mă pasionează mult să le combin în jdemii de versiuni și să văd mereu de-mi detronează vreuna supa cremă de broccoli cu Cheddar.

Și este posibil s-avem un competitor merituos. Supa asta cremă cu castane, linte verde și mult praz. E plină de note earthy, semn că mergeau de minune combinate castanele și cu ciuperci și parmezan. Și că anul viitor trebuie să le bag mai mult în seamă și mai puțin doar la cuptor, dacă mă înțelegi. Ok, păi și dacă ți-am stârnit curiozitatea, ia uite cum am făcut-o.

Utilizând:

  • o ceapă mare
  • un fir de praz
  • un morcov mare
  • 2-3 tulpini de țelină Apio
  • 200 grame de linte, eu am folosit linte verde
  • 400 grame castane fierte
  • 1,5 litri supă de legume
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • condimente după bunul plac

Întâi mi-am spălat și crestat ușor castanele ca să le dau la fiert. Două-trei înțepături în coajă, o oală plină cu apă clocotind și o linguriță de sare. Am lăsat castanele să fiarbă pentru 15-20 de minute, cât să fiu sigură că coaja lor nu va opune rezistență la curățat.

Într-o cratiță separată am pus uleiul de măsline și-am călit, pe foc mediu, ceapa și morcovul – tocate grossier. După 5-6 minute, am adăugat în cratiță prazul și țelina, tăiate în rondele. În alte câteva minute, cât ceapa a început să prindă culoare și țelina a început să transpire, am adus în oală lintea bine spălată și supa de legume și-am lăsat amestecul să dea în clocot și să se gătească vreo 25 de minute.

Pe când toate ingredientele erau bine gătite, am adus în supă și castanele decojite și-apoi am tras toată supa la blender. Am readus-o apoi în oală cât să-i mai dau un clocot, pas la care am condimentat-o cu sare, piper alb și fulgi de chili. Am servit-o apoi cu crutoane (căci mai am dinți, contrar aparențelor) și-o lingură plină de smântână. Oh, Doamne, ce bol frumos de supă am avut.

supa crema de castane

♥ ♥ ♥ & castane,

 

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.