retete

Plăcintă de cartofi cu brânză de oaie și bacon

placinta de cartofi

Nu c-aș fi intrat încă în criză de legume proaspete, dar am avut recent o poftă de cartofi. Dar nu cartofi prăjiți – de ăia de care am poftă mereu. Ci cartofi cumva copți și bine rumeniți, acoperiți în brânză, ouă, în toate acele topping-uri care aveau să hit the spot.

Și dacă tot aveam niște numere vechi din Good Food rămase pe la iveală, am găsit inspirație într-o plăcintă pe bază de cartofi care îți permite exact asta: să ți-o îmbogățești cu tot ce-ți poftește sufletul și mai ales stomacul. Și-am adunat de prin casă brânza aia de oaie fermentată, de Horezu, ouăle de la țară, cubulețele de bacon care nu lipsesc niciodată din frigiderul nostru, roșiile cherry menite pentru grătar și-am pus-o de o petrecere curcubeu pe cerul gurii.

Și-am folosit:

  • 7-8 cartofi medii, aproape un kilogram
  • o ceapă mică, tocată mărunt
  • doi căței de usturoi, tocați și ei
  • 200 grame de cuburi de bacon / bacon tăiat cuburi, desigur
  • 100 grame brânză (ceva tare, uscat și aromat – parmezan, Gruyere, brânză de oaie ca a mea, desigur)
  • două ouă
  • o legătură de pătrunjel proaspăt, tocat
  • sare, piper

Și-am făcut cam așa:

Mi-am curățat cartofii, i-am tăiat cuburi și i-am dat la fiert, într-o oală plină cu apă cu sare, pentru vreo 15 minute, moment în care nu sunt gătiți până la capăt. Ulterior i-am stors de apă și i-am lăsat la răcit.

Într-o tigaie nonaderentă, am pus două linguri de ulei de măsline și am călit ceapa și usturoiul, intrate la distanță de 5-6 minute în tigaie. Usturoiul se arde repede pe foc, așa că l-am adăugat pe când ceapa era deja moale și începea să prindă culoare. Și uite așa le-am ținut pe foc mediu vreme de 20 de minute.

Pe când am gătat pașii ăștia, am transferat cartofii într-un castron și peste ei am adăugat ceapa și usturoiul, brânza rasă, cele două ouă bătute, sare și piper, baconul cuburi și pătrunjelul tocat. Am amestecat bine și-am transferat totul într-o tigaie cu pereți înalți.

placinta de cartofi

Am tras tigaia pe foc mediu și-am apăsat amestecul plăcintei mele de cartofi cu dosul unei linguri. Am lăsat plăcinta să prindă culoare pentru vreo 15 minute, iar apoi am întors-o cu ajutorul unui fund de lemn și-am ținut-o alte 15 minute și pe partea cealaltă. La final am mai ras niște brânză și-am servit cu roșii cherry coapte cu ulei de măsline și ierburi aromate. dihhh-viiiin pentru oricând ți-e foame, oricât de foame îți e și orice anotimp te-o inspira pe tine să faci plăcinte cu cartofi.

♥ ♥ ♥ & patatas mereu,

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.