retete

Dulceață de smochine

dulceata de smochine

Toamna se numără borcanele de dulceață în bucătăria mea. Săptămâna trecută am făcut dulceață de kiwi, acum de smochine și sunt absolut determinată să nu închei septembrie fără alte trei borcane medium sized cu dulceață de ceapă, de bacon, de zucchini și de chili. Ambițioasă much, huh?

Dar revenind la cea mai recentă concoction, da, am dulcețărit fructul meu tomnatic preferat. Smochina. Care apropo, știați că e o floare și nu un fruct? Link, aici. Ideea e că am avut cumva de mult cuibărită ideea asta în minte, de dulceață de smochine, și anul ăsta am renunțat să mă mai întind după un borcan de pe raft și-am ales să take the long way. Nu c-ar fi durat mai mult de două ore cu totul.

Să vă povestesc deci, Nu c-aș fi reinventat becul. Dar it was fun. Și merită să-ți mai umpli câte un borcan de 400 ml cu some homemade stuff din când în când. 

  • 1,2 kg smochine
  • 300 grame zahăr
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 200 ml apă
  • puțină esență de portocale / suc de portocale

dulceata de smochine

Am început cu spălatul și tăiatul smochinelor. Jos codița și tăiat cubulețe micuțe, de 1,5 cm, mazomenos. Apoi am pus o cratiță mare pe foc și-am pus în ea zahărul și apa. Le-am lăsat singurele cât au format un sirop și-apoi am adus pe foc smochinele, sucul de la lămâie și esența de portocale. Așa mi-a venit în ultima clipă, s-o aduc și pe ea în discuție.

Și mi-am lăsat dulceața pe foc mediu o oră și puțin peste, timp în care am amestecat în ea din zece în zece minute. Eu n-am adăugat mult zahăr, se observă, dar după ce a trecut pragul de o oră – dulceața mi s-a închegat, siropul s-a îngroșat de la sine și eram gata. Am verificat-o, știți voi, pe spatele unei linguri, unde dulceața trebuia să stea ca un picur de rouă, țeapănă, clar nu lichidă.

dulceata de smochine

Mi-am spălat bine și sterilizat borcanul și l-am umplut cu dulceața încă fierbinte. Și cam atât a fost. Încep să-mi umplu cămara cu propriile mele dulcețuri, iar cele primite de la mama și bunica încep să piardă teren. Hooray, gospo Laura! 

♥ ♥ ♥ & homemade jams challenge accepted,

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.