retete

Supă cu chimen și sfeclă

supa sfeclă

disclaimer: știu că supa asta nu va fi pe placul tuturor – are sfeclă și are o aromă pronunțată de chimen – două dintre cele mai detestate lucruri de mâncat evă potrivit prietenilor și apropiaților mei. dar dacă ești ca mine – le iubești separat și vrei să le vezi braț la braț – well, continuă să citești. 

Cum spuneam, mi-am făcut o supă ca să o mănânc singură. Sfecla mi-o place mult crudă, îmi place să o consum în sucuri, am nevoie de ea că-s anemică, ținem legătura de când ne știm, suntem predestinate. Chimenul – parte a copilăriei mele în miile de tăvi de sărățele făcute de mama și parte elementară a snacks-urilor ce mi le cumpăr în prezent, când mama și sărățelele ei sunt la 550 km depărtare. Deci, din nou, it had to be done. 

De ce-ai nevoie pentru 6 porții de supă:

  • o ceapă mare, tăiată grosier
  • două fire de praz, tăiate subțiri, doar partea albă și cea verde deschis
  • o lingură plină ochi de semințe de chimen
  • o lingură de ulei de măsline
  • 1 kilogram de sfeclă prefiartă
  • 300 ml lapte bătut
  • sare, piper și puțin mărar proaspăt
  • ah, da, și apă

Cum se prepară:

Încingi într-o oală mare uleiul de măsline la foc mediu și perpelești apoi semințele de chimen în ulei, timp de circa un minut, până încep să danseze, să pocnească și, practic, să-și elibereze toată aroma lor to die for. Adaugă repejor și ceapa, prazul și puțină apă pentru a împiedica semințele de chimen să se ardă. Continuă să gătești totul la foc mediu până când ceapa s-a înmuiat, circa 6-8 minute.

Acum e momentul să aduci și sfecla în oală – și recomand să ți-o tai în bucățele mărunte căci eu m-am chinuit o grămadă să o trag la blender așa întreagă – alături de sare, piper și puțin peste un litru de apă. Lași supa să-ți dea în clocot, moment în care reduci temperatura la foc mic și o mai lași să se gătească circa 15 minute, cât să facă bine cunoștință toate aromele.

După ce ai stins focul, lași totul să se răcească și tragi supa prin blender ca s-o faci cremă. Readu la final supa pe foc, adaugă laptele bătut și reîncălezește-o, adăugând apă dacă vrei să îi mai ajustezi consistența.

supa sfeclă

Eu am servit-o cu lapte bătut turnat deasupra, piper și mult mărar proaspăt. Și o singură porție am reușit să-i bag și lui sub nas, după ce i-am pus multe crutoane cu usturoi deasupra. A fost o mică victorie pentru el, o mare oală cu supă de sfeclă pentru mine. Și tare bun a fost.

♥ ♥ ♥ & pupici cu sfeclă și chimen,

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.