retete

Biscuiți cu portocale roșii

Cândva luna trecută am făcut o tură mare de biscuiți/fursecuri cu portocale roșii. Portocalele roșii tocmai ce intrau în sezon și eu am abuzat urât de ele căci am pus coaja lor în aluat, am confiat felii pentru decor și-am mai pregătit și-o glazură tare pretty pretty, toată roz bombon așa, grație, evident, tot portocalelor roșii.

Și-acum mi-am adus aminte c-am fotografiile pe aparat și-am zis să vă povestesc și vouă treaba. Portocalele roșii încă sunt pe piață, deci n-am ratat de tot momentul. Plus că, cine știe, rețeta se poate repeta cu portocalele adevărate, cu lămâi ori grapefruit sau orice alt citric îți face cu ochiul.

De ce-ai nevoie pentru circa 40 de biscuiți/fursecuri:

– pentru aluat:

  • 100 grame zahăr granulat
  • 250 grame făină
  • 1 lingură de praf de copt + 1/2 linguriță sare
  • coaja rasă de la două portocale roșii
  • 110 grame unt rece, tăiat cubulețe
  • 1 ou
  • 100 grame frișcă de gătit
  • esență de vanilie

– pentru portocalele confiate:

  • 2-3 portocale roșii
  • 100 grame zahăr
  • 120 ml apă

– pentru glazură:

  • 3-4 linguri de siropul rezultat de la portocalele confiate
  • 130 grame zahăr pudră

biscuiti-portocale-rosii2

Cum se fac:

Într-un castron mare adaugi zahărul și coaja rasă de la portocale, masându-le bine împreună până când zahărului i s-a transferat toată aroma. Adaugi apoi făina, praful de copt și sarea și amesteci bine. Urmează să adaugi untul rece în amestec, urmând să-l încorporezi cu mâna, repejor-repejor, cât să nu se topească, până când aluatul tău seamănă, la textură, cu nisipul umed.

Într-un alt castron vei bate împreună frișca, oul și vanilia, urmând ca acest amestec să-l torni apoi peste primul. Aluatul care ți-a rezultat acum îl vei întinde pe o suprafață presărată cu puțină făină și urmează să-ți tai cu o formă biscuiții. Eu m-am rezumat la un pahar și la banala formă rotundă, dar tot nu regret nimic.

Biscuiții tăi merg acum dați la copt, într-un cuptor încins la 200 de grade Celsius și pe o tavă pregătită deja cu hârtie de copt. 18-22 de minute mai târziu, când biscuiții tăi par suficient de rumeni în obrăjori, ești gata să scoți tava din cuptor și să halești alături de cei dragi.

Eu nu m-am oprit aici, deși o poți face. Am continuat cu mania mea vizavi de portocalele roșii. Mi-am tăiat portocalele roșii în felii și m-am gândit să le confiez pentru un extra je-ne-sais-quoi. Apa și zahărul le-am pus într-o tigaie, pe foc mare, până s-au topit, iar apoi am aranjat feliile în sirop, fără ca ele să se suprapună între ele. 25-30 de minute mai târziu, cu o singură întoarcere a feliilor în tigaie, aveam portocală confiată.

portocale-rosii-confiate

Și pentru ca biscuiții ăștia să fie cu adevărat cu portocale roșii, am făcut și-o glazură rapidă cu câteva linguri din siropul rezultat în tigaia mea și zahărul pudră. Le-am amestecat bine până am fost mulțumită cu consistența și culoarea rezultate și până aici mi-a fost. M-am jucat nițel de-a decoratul, m-am jucat nițel de-a fotografiatul, dar cel mai mult m-am jucat de-a mâncatul.

♥ ♥ ♥

laura

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.