retete

Supă cu cartofi și bacon

Zilele trecute urmăream un alt episod din bucătăria Laurei Vitale, tanti care a preluat cel mai simpatic nume pe Youtube – Laura in the kitchen – și mi-am zis că e de reiterat rețeta-n cauză. Ea o prezenta drept varianta de ”supă” a unui loaded potato – acei cartofi copți, tăiați pe jumătate, scobiți nițel și umpluți cu all things good gen bacon și brânză.

Și-am făcut-o urmărindu-i rețeta dal capo al fine, fiind absolut convinsă că va ieși demențială. Asta în timp ce colegul de apartament se apleca peste umărul meu și strâmba din nas la ideea de supă cu ”atât de mult lapte”. Unul din noi a ieșit victorios, iar celălaltul și-a recunoscut greșeala și-a capitulat cu burta plină.

De ce-ai nevoie pentru o 6-7 porții sănătoase din supa asta delicioasă (iar eu nu folosesc cuvântul ăsta mai deloc, știți bine!):

  • 5-6 cartofi mari, curățați bine și tăiați în cuburi nu prea mici, dar nici prea mari
  • 300 grame bacon tăiat în bucățele mici
  • o ceapă galbenă tocată mărunt
  • 750 ml lapte, 750 ml supă de pui
  • 100 ml smântână 
  • 250 grame cașcaval afumat, ras fin
  • 30 grame unt
  • 4 linguri făină
  • sare, piper, ceapă verde tocată pentru decor

Cum se face:

Începem cu baconul. Luăm bucățelele de bacon și le trântim într-o oală adâncă, în care avem în plan să terminăm toată supa. Foc mediu, 3-4 minute, cât baconul începe să se rumenească și lasă în oală din grăsimea cu care a venit. Când e suficient de rumen și bine făcut, scoți baconul din oală, adaugi în locul lui untul și vei căli acolo ceapa pentru alte 4-5 minute. Când aceasta devine translucidă, adaugi făina și amesteci cu grijă timp de un minut, cât aceasta începe să se gătească.

Acum e momentul să intre în joc supa de pui, laptele și cartofii, urmând să dai supa în clocot și apoi să reduci focul la mediu. Gătești supa astfel pentru 25-30 de minute,, până când cartofii sunt bine fierți și alunecă de pe furculiță când le verifici starea de bine. În momentul ăsta readuci în oală baconul, ajustezi sarea și piperul după gust, adaugi smântăna și mare parte din cașcavalul ras, păstrând câtva pentru decorat farfuriile.

De-acum mai ții supa pe foc pentru ultimele 5 minute, urmând s-o servești fierbinte cu cașcavalul menționat mai sus și ceapă verde tocată mărunțel. Și-atât. Glorie Laurei Vitale și oricărui altui om de pe planeta asta care s-a gândit să reiterpreteze astfel de preparate în astfel de forme.

Hai, la cumpărături și la aragaz cu voi.

♥ ♥ ♥

laura

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.