retete

Budincă de croissante cu mere

Acum o săptămână mi-am luat o pungă mare de croissante și în mod voit le-am uitat pe dulap, ignorându-le zi după zi, pe măsură ce-și lăsau grăsimea prin punga de hârtie și făcându-mi în ciudă că nu le-am consumat proaspete. Dar eu aveam planuri mai mari – planuri ce includeau scorțișoară și mere și-o tavă-gazdă bine unsă cu unt.

Căci mi-am propus să refac budinca de croissante pe care-am împărtășit-o aici și în octombrie, doar că avea nevoie de un nou kick. Și-am ales merele, singurele fructe de încredere din perioada asta. Rețeta asta merge perfect și cu rămășițe de cozonac – care mai aveți din astea prin dulapuri – și poți astfel să sari perfect peste zahăr și să lași fostul cozonac să lase toată dulceața și aroma de care ai nevoie. Asta în cazul în care nu-ți place varianta asta propusă de Tăiețel care mie mi-a atras atenția cu turta dulce și prăjituricile cu clementine trecute la munca de jos. Când e vorba de bread ori croissant pudding, the world is your oyster – poți să adaugi orice-ți face cu ochiul, orice aluat vrei să sacrifici și orice arome ai chef, îți va fi tare greu să greșești.

De ce ai nevoie pentru budincă de croissante cu mere:

  •  circa 7 croisssante vechi de 2-3 zile
  • 3 mere dulci-acrișoare, curățate și tăiate în cubulețe
  • 3 ouă
  • 400 ml frișcă lichidă
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri de miere plus opțional alte două linguri de zahăr tos
  • 1/2 linguriță esență de vanilie, 1/4 linguriță sare și 1/4 linguriță de scorțișoară măcinată
  • unt cât o nucă

Cum se face:

Îți alegi tava în care ai de gând să-ți coci budinca și-o ungi bine-bine cu unt. În ea urmează să-ți rupi croissantele în bucăți bune de înghițit și merele tăiate cubulețe.

Într-un castron separat ai să bați bine ouăle, urmând să adaugi laptele, frișca, esența de vanilie, mierea și zahărul – ultimul în cazul în care vrei să fie ceva mai dulce budinca. Tot amestecul ăsta vine turnat în tava cu croissante și dai treaba la frigider pentru 1-2 ore, cât amestecul să fie bine absorbit în pâine.

Tava o vei scoate afară cu 30 de minute înainte s-o dai la cuptor, cât să-și revină încet la temperatura camerei. Apoi o dai la copt, la 200 de grade Celsius, pentru circa o oră, întorcând-o pe la jumătatea timpului și verificând pe parcurs să nu se usuce prea rău. Ai să vrei să te oprești când croissantele tale nu mai sunt înconjurate de lichid, ci l-au absorbit aproape integral și-au căpătat și-o culoare și mai frumoasă și mai aurie decât în patiseria în care-au fost coapte inițial.

SAMSUNG CSC

Las-o să se răcească nițel și servește-o cu zahăr pudră pe deasupra. În bucăți sau direct din tavă. Noi nu te judecăm aici. Și nu uita să-mi zici și mie cum ți-a ieșit ori de-ți place combinația. Ori de-ai face o alta. Niciodată nu poți avea avea prea multe tăvi cu budincă la cuptor.

♥ ♥ ♥

laura

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.