retete

Varză de Bruxelles cu bacon, la cuptor. Și sos de parmezan

Am o pasiune strict legată de toamnă și o alta strict legată de toamnă și bucătărie. Și este vorba de varza de Bruxelles, acea varză pe care nu voiam să-o văd nicicum când eram copil. Dar eram copil, neexperimentat, refuzam ca oricare altul ceapa și usturoiul și nu cunoșteam bine baconul și miracolele ce le face pe unde trece el.

Și dacă de doi ani de zile o șochez pe mama spunându-i că abia aștept octombrie nu doar pentru cadourile de ziua mea, dar și pentru varza de Bruxelles, așa mi-am șocat și colegul de apartament târânindu-l de câteva săptămâni prin supermarket și suspinând amar pentru că #încănuaapărut.

Dar așteptarea a luat sfârșit, baconul a făcut și el parte din coșul de cumpărături, cuptorul s-a încins, parmezanul s-a tras singur pe răzătoare și am trăit cu toți fericiți până ce-am terminat porția.

Dacă vrei și tu o bucată de fericire crocantă, uite de ce-ai nevoie:

  • 500 grame varză de Bruxelles
  • 250 grame bacon tăiat cubulețe
  • 70-80 grame unt
  • două linguri de făină
  • o cană de lapte
  • 70 grame de parmezan proaspăt ras
  • sare, piper, praf de usturoi și mărar

Cum se face:

Îți speli și cureți varza de Bruxelles, urmând să o arunci într-o tavă pentru copt întreagă sau pe jumătăți în cazul celor mai mari. Încinge cuptorul la 200 de grade Celsius, tăvălește varza prin ulei de măsline, praf de usturoi, sare și piper și las-o să prindă culoare timp de 20-25 de minute.

Cât varza se rumenește ușor și începe să se gătească în interior, îți poți toca baconul mărunțel.

Acum ești gata să-ți faci sosul de parmezan. Pui untul la topit și-n momentul în care este tot lichid, completezi cu făina. Lași la foc mediu timp de un minut, cât timp făina se gătește puțin. Acum e momentul să stingi cu lapte, în timp ce amesteci constant și îți adaugi sarea și piperul. La sosurile albe se recomandă piperul alb, dar eu sunt rebelă și-am folosit tot piper negru. După 3-4 minute, cât laptele s-a încălzit bine și sosul ți s-a îngroșat, stingi focul și razi parmezanul deasupra. Eu am pus și niște mărar tocat căci mi se pare potrivit cu întregul preparat, dar mie mi se pare oricând potrivit mărarul – deci nu-s o sursă de încredere. Amesteci bine, guști de câteva ori cât să-ți dai ochii peste cap și treci mai departe.

Îți mai rămâne acum doar să scoți varza de la cuptor, să presari baconul, să trântești și sosul deasupra, mai razi o tură de parmezan și treaba merge înapoi la cuptor pentru alte 40 de minute. Varza trebuie să fie pătrunsă bine, dar crocantă la exterior, baconul să-și work its magic, iar sosul să fie, ei bine, peste tot!

colaj varza

Ia zi-mi, ție ce-ți place să gătești toamna? Sau sub ce formă îți place să consumi varza de Bruxelles, sunt deschisă la sugestii. nomnomnom Scrie-mi în secțiunea de comentarii sau haide să ne dăm întâlnire pe rețelele de socializare la hasthagul #gatescmereuaici.

 

laura logo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.