retete

Budincă de croissante cu smochine și caramel sărat

Toamna se numără smochinele, nu? Acum, sinceră să fiu, abia le număr când le bag în plasă și-ăsta e un lucru iresponsabil când e vorba de alimente ce le plătești la bucată. Dar oricum – toamna se consumă smochinele. (omicăparanteză, câtdemișto este fotografiaastafăcută de Mirela Niță?? – https://instagram.com/p/9OxRUoP8g7/)

Și sus mi-a săltat inima când am văzut în numărul de octombrie?! al Good Food o rețetă smochinălicious. Era o budincă de pâine cu unt și smochine caramelizate. Am citit-o printre rânduri, am salivat și șters apoi pagina și-am ales s-o recreez mai mult sau mai puțin. Am ales s-o fac cu croissante căci știți că nu mă dedau de la așa ceva – dovadă aici și aici.

De ce-ai nevoie ca să faci o tavă plină ochi de budincă cu treburi bune:

  • vreo 5-6 croissante vechi de-o zi sau două
  • 2 ouă
  • 200 grame smântână pentru gătit
  • 200 ml lapte
  • 150 ml vin dulce
  • 5 linguri de zahăr brun
  • puțină esență de rom
  • scorțișoară și nucșoară

 

  • 5-6 smochine
  • 100 grame zahăr tos
  • 45 grame unt
  • 1 linguriță de sare de mare
  • 200 ml smântână pentru frișcă

Să trecem la treabă:

Începi prin a-ți rupe în bucățele micuțe croissantele direct în tava în care vrei să coci budinca. Deasupra croissantelor ai să torni apoi amestecul de ouă, lapte, smântână, vin, esență, zahăr brun și condimente. Lasă croissantele să absoarbă bine amestecul respectiv pentru măcar jumătate de oră.

Pregătește-ți smochinele, tăindu-le în felii.

Poți să-ncepi și caramelul între timp. Într-o crăticioară cu fund gros, pune zahărul la topit și amestecă constant în el. În momentul în care devine caramel la culoare, adaugă untul și continuă să amesteci bine. După circa două minute, vei adăuga și sarea și smântâna pentru frișcă. După un alt minut de amestecat continuu, poți stinge focul și te poți bucura de caramel făcut în casă. Căci ești tare, așa.

homemade caramel

Și după ce-ai trecut peste micuța ta victorie, revii pe pământ, așezi feliile de smochine pe croissante, torni și caramel după gust și chef și bunul plac și dai totul la cuptor, la 200 de grade, pentru aproximativ 45 de minute. Keep an eye on it, dar nu te lăsa păcălit de culoarea deja caramelicioasă a caramelului.

caramel pe smochine

Vă pup și-aștept o invitație la ceai și budincă de orice-i bun prin cămara voastră.

PS. Cât de adorabilă e farfuria mea dulce de la De Ceramică?

♥ ♥ ♥ & caramel everything.

laura

 

 

laura logo

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.