retete

Salată cu linte verde, broccoli și varză de Bruxelles

Zilele trecute am schimbat board-ul cu legumele lunii martie – cel puțin cu cele ce-s în plin sezon și-s de neratat –  și mi-a trecut prin minte să fac o salată verde. Și-am exagerat cu verdele căci am folosit broccoli, varză de Bruxelles și linte – tot verde, duh.

Am gătit toate ingredientele astea separat și la final le-am adus împreună cu un dressing pe bază de tahini și niște telemea de bivoliță și-am fost gata de business. Și pentru că am făcut în cantități mari (foarte mari!), mai avem din salată și-n prezent. Proud to say that.

Și sunt gata să recunosc și că sunt super over acele salate fără substanță și că mai bine mânc un borcan de Nutella în loc să mă mai prefac cu așa ceva. Iar această salată vine să schimbe situația în avantajul meu. Let’s proceed. 

De ce ai nevoie:

  • 2 căpățâne de broccoli
  • 200 grame linte verde
  • 500 grame varză de Bruxelles
  • o mână de pătrunjel
  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • sare, piper
  • 3-4 linguri de tahini
  • 2 căței de usturoi
  • boia afumată, o lingură de miere, o lingură de oțet, fulgi de chilli

Cum se face:

Am pregătit individual ingredientele principale: Lintea am spălat-o sub un jet de apă rece și-am pus-o la fiert, într-o crăticioară, cu apă rece cu un deget în plus față de nivelul ei, cu o ceapă roșie tăiată-n sferturi și trei foi de dafin. Am dat totul la fiert și-apoi am redus focul la mic, lăsând să se gătească jumătate de oră. Ocazional am mai adăugat apă caldă când scădea nivelul mării în crăticioară. La final am lăsat lintea la stors într-o sită mare.

SAMSUNG CSC

 

Varza de Bruxelles am gătit-o cumva la abur, cumva la microunde. Am spălat-o și-am curățat-o de frunzele stricate, am tăiat în jumătăți bucățile mai mari, le-am așezat într-un vas termorezistent, le-am adăugat și puțină apă, cât să se scalde în ea, și le-am dat la microunde pentru 5-6 minute. S-au gătit perfect încât să-și păstreze textura lor caracteristică. Dacă cumva varza ta stă aglomerată în vas, mai oprește cuptorul la intervale de 2 minute și amestec-o în vas încât să se gătească uniform.

SAMSUNG CSC

Căpățânile de broccoli le-am spălat bine și le-am tăiat în buchețele, încercând să le păstrez nu prea groase, și-apoi le-am așternut într-o tavă, picurate cu puțin ulei de măsline și presărate cu sare roz de Himalaya și piper. Tava am dat-o la cuptor, însă la broiler. Și-am ținut buchețelele acolo pentru 6 minute, cât s-au gătit puțin și-au început să prindă culoare ca de grill. Minunate de consumat și goale, părerea mea!

SAMSUNG CSC

La final nu mi-a rămas decât să-mi pregătesc dressingul, combinând tahini, paprika, sare și piper, usturoiul mărunțit bine, o lingură de miere, una de oțet de vin alb și mulți fulgi de chilli.

Când m-am apucat de asamblat salata, am tras întâi lintea prin dressing – căci ea avea cea mai mare nevoie. Am aruncat apoi în castron varza și broccoliul, dar și o mână de pătrunjel tăiat grosier, cum altfel? Verde la puterea a patra. Și-am salvat situația cu 300 de grame de telemea de bivoliță tăiată cuburi ca să vă mai tai greața și verdeața.

Sper să vă placă. Sper să v-aventurați. Verdeață să mâncați.

♥ ♥ ♥

laura

laura logo

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.