Foi de Jurnal

Câteva ”rezoluții” legate de mâncare pentru 2015

Că vreți sau nu vreți să vă propuneți ținte pentru anul nou, eu tot vă propun câteva, dar nu din cele personale, ci din cele menite să fie aduse în discuție aici pe blog.

Chiar dacă este posibil să am câteva ținte oricum legate de mâncare pentru 2015 (poate să mă limitez la un borcan de Nutella pe lună, cine știe, nu promit nimic!), am și-altele, la un alt nivel. La nivel de bucătărie, de gastronomie, dacă-mi permite html-ul să exagerez.

(unu) Abordează o bucătărie străină. Sau una străină ție. Fă un drum până la librărie, mustăcește printre cărțile de pe raft sau intră pe bloguri și alegeți o nouă cale, o nouă inspirație pentru anul ăsta. Fie că e o bucătărie care gătește cu unul din condimentele tale preferate, cum e pentru mine bucătăria indiană, fie că e o nație care gătește mult cu legumele tale preferate sau chiar ceva total nou și necunoscut, sări în tren și vezi unde te duce. Cât de mișto sună un drum culinar cu cărți, rețete, poate farfurii și vase noi, tradiționale de ici și colo, cu cine date pentru prieteni și cu multe povești pe Facebook, unde v-aștept mereu și mereu, înafară de mereu când gătesc aici?

Later edit: Facebook-ul a vorbit și-am găsit pe-acolo sugestia unei luni raw vegan, binemeritată după decembrie. Și subscriu. Am dat și-un like, promit.

(doi) Reinventează-ți bucătăria. Fie că-i dai o spoială bună, cum merită orice bucătărie aburită de la blanșat chestii și copt alte chestii, fie că îți regândești niște rafturi. Colecția mea de căni a ajuns la niște limite peste limită, să zic așa, deci eu chiar mă gândesc la un raft special pentru ele. De altfel, sigur ai de unde să mai ordonezi niște cratițe, niște ramekinuri, să mai arunci sau recondiționezi din cele sparte/ciobite, să mai sortezi din electrocasnicele pe care nu le-ai mai folosit de mult timp. Și la final, un buchet de pătrunjel într-o vază și ești gata. Un aer proaspăt în bucătăria ta mică, albastră, pătrată, cum o fi și poate se reaprinde pasiunea și flacăra de la aragaz.

(trei) Perfecționează-ți o tehnică de gătit. Sau învaț-o de la zero, după caz. Sigur îi invidiezi pe unii chefi sau YouTube chefi pentru șmecheriile ce le fac. Păi ce ocazie mai bună să-ncepi să exersezi și tu acasă? Eu, personal, aș vrea să-mi achiziționez o pensetă pentru pește (doh!) și după ce-o să-mi filetez perfect un somon – tare aș vrea să încerc să mi-l afum acasă. Ia de-aici promisiune cu greutate. Se ține cineva de mine anul ăsta să-mi readucă aminte de ea?

Later … -err edit: Nu ar strica nici să abordez tehnici de făcut pâine sau ornat brioșe – simt că v-ați săturat de brioșele mele fără decorațiuni cu cremă de unt, așa-i?

(patru) Inventează o nouă tradiție în casa și familia ta. Noi avem deja una la noi acasă. Dar nu e cea mai demnă. Obișnuim să ne răsfățăm cu câte o livrare de pizza. Și-o trăim din plin. A se citi cu mult ketchup. Dar mă refer tot la un soi de răsfăț – o seară pe săptămână în care să mâncați ceva bun, ceva special, ceva ce s-așteptați tot restul săptămânii. Că e pizza comandată, că e pizza făcută în casă, că e seară de pizza sau paste cu prietenii, că e după-amiaza de duminică cu câte o lava cake sau că repetați în fiecare sâmbătă o rețetă de înghețată, dar schimbați aromele mai ceva ca șosetele. Să fie ceva ce să v-aducă împreună mai ceva ca sarmalele în jurul mesei de Crăciun.

Am să-o gândesc bine și pe asta și sigur o să-aflați mai multe pe măsură ce se scrie povestea. Sper să vă inspire ceva de-aici sau, dacă aveți vreo altă idee, v-aștept în secțiunea de comentarii. Să facem din 2015 un an mai foodie ca nicicare.

♥ ♥ ♥

laura

laura logo

Interacționează cu mine :)

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.