retete

Zuspeis (tocăniță de dovlecel) – Mom’s recipe

zuspeis

disclaimer: nu știu dacă am scris greșit sau nu numele acestei mâncărici de dovlecel, am verificat ici și colo și asta e cea mai des întâlnită variantă, deci mergem pe mâna ei. idee e că noi, în Banat, îl rostim drept țiușpais. și din păcate, nici ai mei, mari consumatori de treaba asta, n-au idee de cum se scrie, ci doar de cât de repede se consumă.

later edit: după ce-am postat rețeta in the web, am aflat și cum îi zice. ”Ziuspeis”. e german inspired. deci da, n-aveam cum să ajung la adevăr pe cont propriu.

Vorbeam zilele trecute cu mama și ne împărtășeam una alteia meniurile de peste săptămână și ea mi-a zis că face ciuspais. Și brusc am salivat intensiv, am înghițit în sec și am cerut rețeta.

Am mâncat felul ăsta de mâncare, porții nenumărate, veri la rând, acasă, la Timișoara. Și l-am reprodus în bucătăria mea albastră și-am simțit că cercul e complet.

De ce ai nevoie:

– doi dovlecei mari
– două cepe medii / una mare-mare
– un ardei galben și unul roșu, să zicem medii la mărime 🙂
– 100 ml lapte + 100 ml smântână 
– 3 linguri de făină
sare și piper
mărarissimo
– nițel ulei de floarea-soarelui

Ce e de făcut:

Speli, cureți de coajă și dai pe răzătoare dovleceii. Arunci sare pe ei și îi lași să scurgă zeama din ei într-o strecurătoare. Cureți și toci ceapa. Speli și toci cubulețe ardeii.

Te muți la aragaz unde călești ceapa în ulei. După ce-a devenit translucidă, pui ardeii și apoi adaugi dovlecelul și-l lași să se căleacă câteva minute. Presari apoi făină, adaugi după laptele și smântâna, poți adăuga mai mult din fiecare până îți convine textura și mai lași treaba să se gătească alte 5-10 minute. După ce guști și observi că s-au gătit toate cele, vei realiza că la acest punct nu ai încă sare/piper/GUST! Așa că le pui pe cele menționate, presari și mărar din abudență că doar e ”iarba” mea preferată și oricum merge de minune cu ciuspaisul și ești cam gata.

Poți să-l consumi ca atare, poți să-l combini cu garnitură sau doar cu preparate din carne, treabă foate versatilă gătesc bănățenii ăștia.

Recomand cu dragă inimă. Boyfriend recomandă cu dragă inimă, și el nu prea are la inimă preparatele ce nu conțin proteine sub formă de carne.

Și la final, deși ea n-o să vadă postarea mea, ”mulțumesc, mama!”. Ca să fie out there, în univers.

laura logo

Anunțuri publicitare

Interacționează cu mine :)